Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Η επιστροφή της Κριμαίας προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων

03.03.2015 | 11:37
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων του Κιέβου με την Μόσχα αν δεν επιστραφεί στην ουκρανική κυριαρχία η Κριμαία η οποία έχει προσαρτηθεί από την Ρωσία, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία όπου το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τρεις ουκρανοί στρατιώτες και εννέα τραυματίστηκαν.

Κατά την δεύτερη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο Κλίμκιν είπε ακόμη ότι τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας θα πρέπει να κλείσουν ώστε να επιτευχθεί η όποια συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στο Κίεβο και στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Τα θύματα από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι είναι εύθραυστη η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές βομβάρδισαν 22 φορές θέσεις του ουκρανικού στρατού το τελευταίο 24ωρο.

Ο Κλίμκιν επανέλαβε την θέση του Κιέβου σχετικά με την συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται αλλά οι αντάρτες στο προπύργιό τους, το Ντονέτσκ, προετοιμάζονται για νέο γύρο συγκρούσεων με τα κυβερνητικά στρατεύματα.
"Δεν υπάρχει ο παραμικρός τρόπος εξομάλυνσης των σχέσεων Ουκρανίας και Ρωσίας χωρίς την επιστροφή του status quo και την πλήρη κυριαρχία της Ουκρανίας επί της Κριμαίας", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο Τόκιο.

"Η απόλυτη προϋπόθεση για την όποια αποτελεσματική και οριστική συμφωνία είναι το πλήρες κλείσιμο των ουκρανο-ρωσικών συνόρων επειδή ό,τι αποσταθεροποιούσε την κατάσταση (στις ουκρανικές πόλεις) Ντονέτσκ και Λουχάνσκ-- μισθοφόροι, χρήματα, όπλα, βαρύς οπλισμός και φυσικά οι φιλορώσοι αυτονομιστές--εισήλθαν από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα".

Η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν την Μόσχα ότι στέλνει στρατό και όπλα στην ανατολική Ουκρανία στηρίζοντας έτσι τους αυτονομιστές παρά την συμφωνία του Μινσκ, αλλά η Ρωσία το διαψεύδει. "Τονίζουμε από την αρχή ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μία ειρηνική επίλυση. Αλλά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας", σημείωσε ο ουκρανός υπουργός.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε χθες Δευτέρα τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσουν την εκεχειρία ή θα αντιμετωπίσουν "συνέπειες", που θα πλήξουν περαιτέρω την ήδη πληγείσα ρωσική οικονομία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ