Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Όχι πράσινο φως στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ" λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας

29.11.2015 | 17:24
Υπέρ της συνεργασίας με τη Ρωσία στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, αλλά και της έμμεσης, έστω, παραδοχής ότι η Τουρκία δεν θα πάρει, από την Αυστρία, το πράσινο φως για ένταξη στην ΕΕ προχώρησε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.
«Η συνεργασία με τη Ρωσία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Η προσάρτηση της Κριμαίας δικαιολογούσε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Είμαι υπέρ τού να σκεφθούμε τώρα στην ΕΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία», είπε.
Εστιάζοντας σε στην επιμονή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν η Τουρκία να καταστεί μέλος της ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε τη θέση της Βιέννης ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και είναι πιθανό να απορριφθεί. Είπε πως οι συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν, αντίθετα, σε μία “προνομιακή εταιρική σχέση” με την Τουρκία.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αναμένει, παρόλα αυτά, πως στη σημερινή συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, πως η Ένωση και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα ανακοπεί το κύμα των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη, δίνοντας ως αντάλλαγμα στην Τουρκία οικονομική βοήθεια και στενότερες σχέσεις.
“Η Τουρκία θέλει τώρα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να επενδύσει τα χρήματα σε σχολεία και στέγαση. Θα συναντηθούμε κάπου στη μέση”, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν, ο οποίος συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Είπε πως τα χρήματα θα δαπανηθούν κατά κύριο λόγο για στέγαση και σχολεία και πως η ΕΕ θα δίνει εντολή για πληρωμές μόνο μετά την επιθεώρηση κάθε σχεδίου.
Όταν ρωτήθηκε για τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες που κάνουν από κοινού η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ο Φάιμαν είπε πως οι χώρες αυτές είναι καθαροί χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ και αποτελούν τους κύριους προορισμούς των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη.
“Πληρώνουμε ώστε να ανέβει το επίπεδο ζωής σε άλλες χώρες. Τώρα απαιτούμε να μην μας αφήσουν μόνους με το προσφυγικό θέμα”, είπε, επαναλαμβάνοντας την απειλή του ότι οι χώρες που αποφεύγουν ηθελημένα την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων μπορεί να έχουν συνέπειες όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ.
Κάλεσε να παραμείνει το σύστημα ανοικτών συνόρων Σένγκεν στην Ευρώπη, το οποίο, είπε, βοηθά τη στραμμένη προς τις εξαγωγές οικονομία της Αυστρίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ