Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Παγκόσμιος συναγερμός" από ΗΠΑ για την Αλ Κάϊντα - Τι φοβούνται

04.08.2013 | 12:20
Συναγερμό  σε όλο τον κόσμο έχουν σημάνει οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα εντός του Αυγούστου. Για το λόγο αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - μετά από συνεδρίαση των αρμοδίων και ενημέρωση του Προέδρου - εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως για τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Αμερικανών», ενώ ήδη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κλείνουν και αυτές με τη σειρά τους τις πρεσβείες τους στην στην Σαναά της Υεμένης - για Κυριακή και Δευτέρα - ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και σε πρεσβείες εντός Ευρώπης.Οι ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή και θεωρούν πως οι απειλές είναι «υπολογίσιμες». 
Από την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι σήμερα θα παραμείνουν κλειστές 22 πρεσβείες και προξενεία της χώρας σε χώρες της Μέσης Ανατολή και της βόρειας Αφρικής, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ανησυχία στην Ευρώπη.
Το μήνυμα της Αλ Κάιντα
«Καλώ κάθε Μουσουλμάνο σε κάθε γωνιά του κόσμου να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τα εγκλήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον των Μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Μάλι, παντού», ανέφερε την Τετάρτη στο μήνυμα του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι, ενώ χθες επανήλθε και με νέο ηχογραφημένο μήνυμά του αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Αίγυπτο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συνεργάστηκαν με τον στρατό, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.
Συνάντηση ανώτατου επιπέδου  στο Λευκό Οίκο
Οι επικεφαλής σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησαν το Σάββατο κοινή συνάντηση-σύσκεψη για να συζητήσουν τις «πιθανές απειλές που συμβαίνουν ή προέρχεται από την αραβική χερσόνησο» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Στη σύσκεψη κορυφής προήδρευσε η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, κ.Σούζαν Ράις. «Σήμερα το απόγευμα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις προήδρευσε σε συνεδρίαση όπου εξετάστηκε περαιτέρω η κατάσταση και οι δράσεις» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο Πρόεδρος λαμβάνει συχνές ενημερώσεις κατά την τελευταία εβδομάδα για όλες τις πτυχές της δυνητικής απειλής και της ετοιμότητα μας», ανέφερε επίσης η ίδια ανακοίνωση.Ο υπουργός Εξωτερικών κ.Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας κ.Τσακ Χάγκελ ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Η ταξιδιωτική οδηγία
Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα εντός του Αυγούστου, ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αλ Κάιντα και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της, συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές, όπως στην αραβική χερσόνησο. Για το λόγο αυτό προειδοποιεί για ενδεχόμενες επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς και σε άλλες τουριστικές υποδομές.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας βασίστηκε στις ίδιες πληροφορίες που οδήγησαν και στην απόφαση να κλείσουν σήμερα Κυριακή, οι πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας και πολλοί αναλυτές συσχετίζουν την τρομοκρατική απειλή με την μουσουλμανική γιορτή του ραμαζανιού.
Ο συναγερμός λήγει, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 31 Αυγούστου. 
 Και η Interpol

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει και η Interpol, επικαλούμενη τις πρόσφατες αποδράσεις εκατοντάδων τρομοκρατών από φυλακές σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράκ, η Λιβύη και το Πακιστάν που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ