Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ.Παπανδρέου: "Τα λάθη που έκανα"! Αυτοκριτική μέσω Τουρκίας

26.01.2013 | 19:33
Τις  ''μεταμέλειές'' και μια ''επιτυχία'' του κατά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα   εκμυστηρεύεται στην τουρκική εφημερίδα  Milliyet  ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και είχε συνάντηση 40 λεπτών με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ Τ.  Ερντογάν 

Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου - που πήγε στην Πόλη  ως προσκεκλημένος του Global Relations Forum - παρουσιάζεται στην α΄ πρώτη σελίδα με τον τίτλο « Οι μεταμέλειες του Γιώργου» . Στην πρώτη σελίδα η συνεργάτιδα της εφημερίδας κ. Γκιουλσίν Χαρμάν επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην διάρκεια της πρωθυπουργία του που πέρασε με τον αγώνα για την οικονομική κρίση, είπε « Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν η παρεμπόδιση του να περιέλθουμε σε κατάσταση που δεν θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε τα χρέη μας. Οι μεγαλύτερες μεταμέλειές μου δε, είναι το γεγονός ότι οι εργάτες, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι κατέβαλαν βαρύ αντίτιμο». Αίσθησ δε προκαλεί και η επισήμανσή του 'οτι ''όταν ήμουν πρωθυπουργός, επέμενα στην ΕΕ να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως πολλοί λίγοι άνθρωποι με άκουσαν. Η μοναδική απάντηση που έπαιρνα ήταν ¨Περικοπές, περικοπές, περικοπές¨.Τώρα πλέον ακόμα και το ΔΝΤ υπολογίζει την ανάπτυξη''. 
 
Η εφημερίδα αναφέρει εισαγωγικά ότι  ο κ. Γιώργος Παπανδρέου που τώρα ο  είναι βουλευτής, βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας του και πιστεύει ότι ξεπεράστηκε η πιο δύσκολη περίοδος.Ο κ Παπανδρέου, σημειώνει η εφημερίδα, είναι ενεργός στην παγκόσμια πολιτική ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

Όλη η συνέντευξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Milliyet
 
Ερ: Η Ελλάδα περνάει δύσκολους καιρούς . Από πλευράς διαχείρισης κρίσης , η άποψή σας σαν π/θ που ήσασταν τότε, ποια είναι αναφορικά με την μεγαλύτερη επιτυχία σας; Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία έχετε μετανιώσει;
 
Παπανδρέου : «Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν το ότι παρεμποδίσαμε το να περιέλθουμε σε μια κατάσταση που δεν θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε τα χρέη μας. Αυτό θα ήταν συμφορά για την Ευρώπη και εθνική τραγωδία για την χώρα μου. Δεν ήταν εύκολο. Μην ξεχνάτε ότι τότε η Ευρώπη δεν είχε μηχανισμούς σταθερότητας που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν μια τέτοια καταστροφή. Όταν οι αγορές  άρχισε να πανικοβάλλονται και  να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα , έπρεπε να κινηθούμε τάχιστα για να παρεμποδίσουμε την χρεοκοπία. Αυτό τα πετύχαμε. Εντός 2 ετών πραγματοποιήσαμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις που άσκησαν καθήκοντα τα τελευταία 40 χρόνια. Τώρα μαζεύονται οι καρποί αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μας.
 
Βέβαια οι μεγαλύτερες μεταμέλειές μου ήταν για το γεγονός ότι οι εργάτες μέτριων και χαμηλών εσόδων, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι νέοι κατέβαλαν βαρύ αντίτιμο για την βελτίωση της οικονομίας. Το βάρος μιας διεθνούς και εθνικής κρίσης για την οποία δεν φταίνε έπεσε δυσανάλογα στους ώμους τους. Είμαι μετανιωμένος επίσης επειδή δεν είχαμε χρόνο για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα 2 χρόνια δεν επαρκούν για την αλλαγή των πάντων , αλλά κάναμε ένα ξεκίνημα και τώρα η χώρα είναι στον σωστό δρόμο. Όσο δύσκολα και αν είναι αυτά τα χρόνια για τον ελληνικό λαό , θα ήταν πολύ πιο χειρότερα αν είχαμε περιέλθει σε μια θέση που δεν θα μπορούσαμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας.».
 
Ερ: Πως βλέπετε την πολιτική και κοινωνική κατάσταση αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα;
 
Παπανδρέου: « Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη. Η οικονομία της χώρας , με την οικονομική έννοια, συρρικνώνεται εδώ και 6 χρόνια. Η ανεργία είναι σε υψηλό επίπεδο όσο δεν ήταν ποτέ. Όλα αυτά έχουν συντριπτικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στην κοινωνική συνοχή. Και πάλι όμως η οικονομική εικόνα βελτιώνεται με τρόπο σταθερό . Βέβαια βλέπουμε τις διαμαρτυρίες έναντι των σκληρών μέτρων για την παρεμπόδιση της χρεοκοπίας. Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι  και αντιλαμβάνομαι αυτήν την οργή. Ομως όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα : Δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από κρίση. Η άνοδος του λαϊκισμού εντός του ελληνικού πολιτικού συστήματος, είτε στην ακροδεξιά είτε στην ακροαριστερά  με ανησυχεί . Παρουσιάζουν  τις ¨εύκολες απαντήσεις¨ στα προβλήματα που πηγάζουν από το σύστημα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της αλλαγής και της προόδου. Εδωσα αγώνα ως πρωθυπουργός και συνεχίζω να δίνω ».
 
Ερ: Το γεγονός ότι μετά την εγκατάλειψη της πρωθυπουργίας λαμβάνετε μέρος σε ακαδημαϊκές διαλέξεις και μιλάτε σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι πιο ικανοποιητικό;
 
Παπανδρέου: «Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας μας προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προσπαθώ με τρόπο ενεργό και για περισσότερο εποικοδομητικές λύσεις για τα παγκόσμια προβλήματα. Δηλαδή έχω ενεργό ρόλο τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα από πολιτικής πλευράς. Όμως από την μια πλευρά , κάνοντας ένα βήμα πίσω έχει μεγάλη σημασία να σκεπτόμαστε για τα αποτελέσματα. Οι μαθητές με τους οποίους γνωρίζομαι στα σεμινάριά  μου είναι αυτοί που θα λαμβάνουν αποφάσεις για το αύριο. Εχει σημασία να ακούει κανείς το τι θα πούν εκείνοι. Για τα προβλήματα του σήμερα που ξεπερνούν τα σύνορα , φέρνουν μια εντελώς νέα προοπτική.
 
Ερ: Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πως βλέπετε το μέλλον των αριστερών πολιτικών εiδικά στην Ευρώπη όπου  σημειώνει άνοδο η ακροδεξιά;
 
Παπανδρέου: « Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι η μεγαλύτερη οικογένεια του κόσμου. Στην έναρξη της κρίσης προσπαθήσαμε να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις . Ομως οι συντηρητικές δυνάμεις υποστήριξαν τις πολιτικές για το σφίξιμο της ζώνης. Αυτό αύξησε τα κοινωνικά προβλήματα και προετοίμασε το έδαφος για τον λαϊκισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς. Όταν ήμουν πρωθυπουργός, επέμενα στην ΕΕ να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως πολλοί λίγοι άνθρωποι με άκουσαν. Η μοναδική απάντηση που έπαιρνα ήταν ¨Περικοπές, περικοπές, περικοπές¨. Τώρα πλέον ακόμα και το ΔΝΤ υπολογίζει την ανάπτυξη. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που εξελέγη αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς , έχει τάξει τον εαυτό του στο να κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας σε όλα τα σημεία του κόσμου».

Για την ελληνοτουρκική προσέγγιση με Τζεμ 

Eρ: Στα τέλη της δεκαετίας ’90 και στις αρχές του 2000 είχατε φέρει την ειρήνη στην ελληνοτουρκικές σχέσεις μαζί με τον Ισμαήλ Τζέμ. Η Le Monde είχε πει για εσάς ¨ο αρχιτέκτονας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης¨. Προχθές ήταν η επέτειος του θανάτου του  Τζέμ. Ποιες είναι οι απόψεις σας για εκείνον;
 
Παπανδρέου : « Η σχέση μας άρχισε ως σχέση δύο ΥΠΕΞ και μετετράπηκε σε στενή σχέση δύο φίλων. Συναντηθήκαμε και μετά την Υπουργία μας . Οι οικογένειές μας πραγματοποίησαν αμοιβαίες επισκέψεις. Προχθές συναντήθηκα με την κόρη του. Ο Τζέμ ήταν μια μεγάλη πηγή έμπνευσης . Με αυτήν την φιλία κάναμε να προσεγγίσουν οι δύο χώρες μεταξύ τους. Στην αρχή κανένας δεν πίστευε ότι θα το πετύχουμε . Δημιουργήσαμε μια ισχυρή βάση και ελπίζω πως θα υπάρξει συνέχεια πάνω σε αυτήν την βάση». Στο μεταξύ αναφορες από τον τουρκικό τυπο γινονται και στην συνάντηση Παπανδρέου -Ερντογάν στην Κων/λη.

Η Vatan  με τον τίτλο « Επίσκεψη αβροφροσύνης από τον Παπανδρέου» γράφει ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον κ. Ερντογάν στο πρωθυπουργικό του γραφείο στα ανάκτορα του Ντολμαμπαχτσέ στην Κων/λη και ότι η  συνάντηση  κράτησε περίπου 40 λεπτά. Γνωστοποιήθηκε ότι επρόκειτο για μια επίσκεψη αβροφροσύνης.
 Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV στο χθεσινοβραδινό δελτίο στις 19:00 αναφέρθηκε στην συνάντηση και έδειξε στιγμιότυπα από την επίσκεψη αυτή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ