OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παραδόθηκε το πρώτο «τουρκικό» κομμάτι του F-35

12/12/2013 - 06:26
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απόφασή της να πάρει κινεζικό αντιαεροπορικό ( και να κατευνάσει την οργή των αμερικανών) η Τουρκία ανακοίνωσε πομπωδώς ότι συμμετέχει δυναμικά, όπως είπε η κρατική της τηλεόραση,  στην παραγωγή εξαρτημάτων για το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς F-35 Lightning II.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ειδική τελετή προβολής στο ‘ότι η  Turkish Aerospace Industries (TAI ), η  αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας, παρέδωσε το πρώτο κομμάτι από την πρώτη κεντρική άτρακτο του »Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης» F-35 (JSF/F-35) που στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει εσωτερική κριτική για καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος.

Η παραγωγή, ειπώθηκε,  θα διαρκέσει μέχρι το 2040 με κύκλο εργασιών που αναμένεται να ανέλθει συνολικά στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.Η τουρκική τηλεόραση υποστήριξε σε υψηλούς τόνους ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα εκτός των ΗΠΑ που κατασκευάζει »την κεντρική άτρακτο» του F-35, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του αεροσκάφους, όπως ειπώθηκε.

Θα κατασκευαστούν στην ΤΑΙ 400 τέτοια κομμάτια  στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.Το πρώτο »τουρκικό» μέρος του κεντρου της ατράκτου -περί αυτού πρόκειται – θα εγκατασταθεί σε ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας , κ. Hasan Kemal Yardımcı, ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ankara, κ. Φράνσις Ριτσιαρντόνε , ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin F-35 για την Ολοκλήρωση προγράμματος και Επιχειρήσεων  κ. Steve O’Bryan, ο Αντιπρόεδρος της Northrop Grumman F-35 για το Πρόγραμμα κ.  Brian Chappel και πολλοί επισκέπτες.

Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι κατασκευάζονται στην Τουρκία εξαιρετικά πολύπλοκα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.Ο αμερικανός πρέσβης κ Φράνσις Ριτσιαρντόνε εξέφρασε και αυτός την ικανοποίηση του για την παραγωγή της ατράκτου του μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία.

Κατά την κρατική TV  <<το συγκεκριμένο μαχητικό αναμένεται να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στις Τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις>>.Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα η πρώτη παράδοση στην Τουρκία  θα επιδιωχθεί να γίνει.το 2015 . Ωστόσο αυτό, κατα  ορισμένους παρατηρητές δεν πρόκειται να γίνει πρίν το 2018. Άλλωστε η Τουρκία απολύτως επισήμως δεν έχει ακόμα κάνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ενεργοποίηση της παραγγελίας παρόλο που τον Οκτώβριο  ο γ.γ. της υπηρεσίας για την αμυντική βιομηχανία (SSM)  κ. Murad Bayar επανέλαβε ότι κανονικά πρόκειται να υλοποιηθεί η προμήθεια των 100 F-35 από την  Τουρκία.

Νωρίτερα πάντως αναφορές του αμερικανού Υπουργού Άμυνας κ. Tσακ Χέιγκελ είχαν ερμηνευτεί ότι έθεταν κάπως εν αμφιβόλω την πλήρη υλοποίηση του αρχικού προγράμματος για το F-35  όσον αφορά το εύρος και την τιμή.Ωστόσο όλα αυτά έχουν διαψευστεί από αμερικανικής πλευράς – τόσο κρατικής όσο και επιχειρηματικής.
  

Tags: F-35ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

«Ξαναχτύπησε» ο Μπαράκ: Δεν πειράζει που η Τουρκία έχει S-400 – Και η Ελλάδα έχει S-300
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Ξαναχτύπησε» ο Μπαράκ: Δεν πειράζει που η Τουρκία έχει S-400 – Και η Ελλάδα έχει S-300

17/04/2026 - 13:28
Ερντογάν
ΚΥΠΡΟΣ

Μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο: «Δεν πρέπει να είναι μόνιμες»

16/04/2026 - 20:11
Τουρκία - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Αυξάνεται ο αριθμός των ταξιαρχιών Ειδικών Δυνάμεων

16/04/2026 - 15:51

Διαβάστε Επίσης

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς την Ανατολική Θάλασσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκαεξάχρονος σκοτώθηκε σε ρωσική επίθεση στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ

IDF: Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης σε μάχες στο νότιο Λίβανο – Άλλοι 9 τραυματίστηκαν

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μακριά από συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν – Τα Στενά του Ορμούζ μένουν κλειστά

AIM-120D AMRAAM: Επανέρχεται η Πολεμική Αεροπορία και επιμένει στην αποδέσμευση από τις ΗΠΑ

Καιρός σήμερα: Νεφώσεις στο Ιόνιο, αίθριος στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1989 έκρηξη στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Αϊόβα σκοτώνει 47 άτομα

Axios: Έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο συγκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν

Top News

Ζόε Σαλντάνα: Σαρώνει στο box office και βρίσκεται στη λίστα Time 100 αλλά οι γιοι της δεν αντέχουν να τη βλέπουν στην οθόνη

Οι αεροπορικές εταιρείες κόβουν ταξίδια και καθηλώνουν πτήσεις για να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του κόστους καυσίμων

Μάρω Κοντού: Όταν έμαθε η γιαγιά μου για το θέατρο είπε ότι είμαι «ένα που@@@@κι»

Οι άνθρωποι που κοιμούνται τέσσερις ώρες και ξυπνούν σαν να είναι οκτώ - Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από εκείνους που φαίνεται να μην έχουν ανάγκη τον ύπνο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert