Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Γιατί ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού

03.10.2017 | 16:28
Στο πλαίσιο της άσκησης "Παρμενίων 2017", πραγματοποιήθηκε σήμερα δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια.
Η σήμανση συναγερμού, πραγματοποιήθηκε στις 11 για χρονική διάρκεια 60 δευτερολέπτων.

Οι σειρήνες συναγερμού ηχούν σε περίπτωση εχθρικής αεροπορικής προσβολής. Τα ραντάρ της Αεροπορίας μας, ελέγχουν νύχτα και μέρα τους ουρανούς μας.

Σε περίπτωση κινδύνου από εχθρική επίθεση, η Πολιτική Άμυνα θα ειδοποιήσει έγκαιρα να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, δίνοντας με τις σειρήνες το ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ.

Συνεπώς καθώς η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ειναι μια διακλαδική άσκηση προσομoίωσης πολέμου, σε αυτά τα πλαίσια ήχησαν ήμερα και οι σειρήνες της Πολιτικής Άμυνας.

Αναλυτικά τι είναι η άσκηση Παρμενίων και ποιος ο σκοπός της μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Η σειρήνα

Η Σειρήνα είναι μία απλή μηχανή ή όργανο παραγωγής οξύ και έντονου ήχου. Ανάλογα με το μέσον ενεργοποίησής της διακρίνεται σε: χειροκίνητη, ατμοκίνητη (ατμοσειρήνα) και ηλεκτροκίνητη. Ανάλογα με τη χρήση τους χαρακτηρίζονται σε απλές, συναγερμού και αεράμυνας.
  • Απλές σειρήνες φέρουν μέσα άμεσης επέμβασης, (περιπολικά, ασθενοφόρα κλπ) καθώς τρένα και πλοία.
  • Συναγερμού φέρουν πολεμικές εγκαταστάσεις, πολεμικά πλοία, πολλές βιομηχανίες κυρίως χημικών προϊόντων, καθώς και εγκαταστάσεις περιορισμένης διαφυγής (γέφυρες, σήραγγες κ.λπ).
  • Σειρήνες αεράμυνας φέρονται μόνιμα σε επιλεγμένα σημεία πόλεων, λιμένων, αεροδρομίων καθώς και σε εγκαταστάσεις υψηλού ενδιαφέροντος ως μέσον ειδοποίησης επικείμενης αεροπορικής προσβολής ή λήξης του συναγερμού. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούσαν σειρήνες για αλλαγές βάρδιας ή έναρξη και λήξη εργασίας.
Αναγνώριση: Ο ήχος των απλών σειρήνων είναι επαναλαμβανόμενος ενός τόνου ή δίτονος ή και τρίτονος. Ο ήχος των σειρήνων συναγερμού είναι επαναλαμβανόμενος με απότομες διακοπές, ενώ εκείνος της αεράμυνας είναι ομαλής αυξομείωσης μακράς διάρκειας.

Εφευρέτης της σειρήνας ήταν ο Σκοτσέζος John Robinson (Τζων Ρόμπινσον) στο τέλος του 18ου αιώνα. Το όνομα «σειρήνα» οφείλεται στο Γάλλο εφευρέτη ανάλογης συσκευής το 1819 Charles Cagniard de La Tour (Σάρλ Κανιάρ ντε Λα Τουρ).
Οι ηλεκτροκίνητες σειρήνες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ακουστικών σημάτων και ειδικότερα για συναγερμούς.
Οι ηλεκτροκίνητες σειρήνες συναγερμού πολιτικής άμυνας ειδοποιούν για επικείμενη αεροπορική επίθεση τούς πληθυσμούς των πόλεων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εγκατεστημένες περίπου 600 ηλεκτροκίνητες και 900 χειροκίνητες σειρήνες συναγερμού στα αστικά κέντρα και σε ακριτικές περιοχές. Υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία τους είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών). Στην Ελλάδα οι πιο συνηθισμένοι τύποι ηλεκτρικών σειρήνων πολιτικής άμυνας είναι ο γερμανικός SIEMENS L135 και ο ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής ΝΕΒΑ55 της εταιρείας ΒΗΛΜΑ.

Με πληροφορίες απο wikipedia


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ