OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Patriot στην Τουρκία: Μετά τους S-400 και τα F-35 δίνει 3,5 δις δολάρια για το σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ

19/12/2018 - 10:55
Patriot
Share on FacebookShare on Twitter

 Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency- DSCA) διαβίβασε χθες στο Κογκρέσο την απαιτούμενη συναίνεσή της στο αίτημα της Τουρκίας να προμηθευτεί 80 ενισχυμένων κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλων τύπου Patriot MSE, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό τους, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το τουρκικό αίτημα προωθήθηκε στην DSCA από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδωσε την έγκρισή του. Όπως αναφέρεις σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ στις πρώτες γραμμές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Τουρκία αποτελεί μέλος της κρίσιμης πλατφόρμας για την εκστρατεία «Κατανίκησης του ISIS” και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας της Εθνικής Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής να ανταγωνιστεί τις μεγάλες δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή”.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η πώληση αυτή είναι σύμφωνη με τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την προμήθεια βασικών συμμάχων τους με σύγχρονα συστήματα ικανά να δικτυωθούν για να υπερασπιστούν την περιφερειακή αστάθεια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθιστώντας την πιο πολύτιμο εταίρο σε μια όλο και πιο σημαντική περιοχή του κόσμου.

Αναφέρει πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα Patriot για να βελτιώσει την ικανότητά της στην αντιπυραυλική άμυνα, «για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να αποτρέψει περιφερειακές απειλές. Η προτεινόμενη πώληση θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες του στρατού της Τουρκίας για να προφυλαχθεί από την εχθρική επιθετικότητα και να προστατέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που πιθανόν εκπαιδεύονται και να λειτουργούν εντός των συνόρων της. Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δυσκολία να απορροφήσει αυτό το σύστημα στις ένοπλες δυνάμεις της».

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια εκτιμά στην εισήγησή της ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της υποστήριξης δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Η ανακοίνωση τέλος αναφέρει ότι η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης θα απαιτήσει να ταξιδέψουν στην Τουρκία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα περίπου 25 αντιπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης και 40 αντιπρόσωποι των εταιρειών συμβαλλόμενων μερών για εγκατάσταση, σχετικούς ελέγχους, εκπαίδευση κλπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει πριν το καλοκαίρι ότι είναι σε επαφή με την Τουρκία για πιθανή πώληση Patriots, για να αποτρέψει την αγορά από την Αγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Αν και στην αρχή η Τουρκία δεν το συζητούσε, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως η χώρα του παράλληλα με τους S-400 μπορεί να αγοράσει και Patriots.

H θετική εισήγηση της DSCA δεν δεσμεύει το Κογκρέσο, ούτε για την πώληση των Patriots, αλλά ούτε και για τους περιορισμούς που έχει θέσει διά νόμου, να επιτρέψει τη μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 που έχει αγοράσει. Ωστόσο, όπως ανέφερε πηγή του Κογκρέσου, αναμένεται μια μακρά περίοδος σκληρών διαβουλεύσεων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μυστικά συστήματα των F-35 μπορούν να περάσουν στους Ρώσους.

Κύκλοι των Ελληνοαμερικανικού λόμπι ανέφεραν ότι παρά τη διαβεβαίωση της DSCA ότι η αγορά των Patriots « δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», η Τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και οι απειλές που κατά καιρούς εξακοντίζονται σε βάρος του Ισραήλ, είναι στοιχεία τα οποία θα εξεταστούν στη συζήτηση που θα γίνει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: F-35PATRIOTS-400ΗΠΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Τουρκία χωρίς τρομοκρατία»: Εγκρίθηκε το σχέδιο για την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK

18/02/2026 - 13:29
Η Τουρκία διαψεύδει την συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων
ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία διαψεύδει την συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων

16/02/2026 - 09:07
Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ιμάμογλου «ρίχνει το γάντι» στον Ερντογάν: Προκήρυξε τώρα πρόωρες εκλογές – Θα χάσεις

13/02/2026 - 14:39

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ λέει στην Βρετανία να μην παραχωρήσει την βάση Ντιέγκο Γκαρσία: «Μπορεί να την χρειαστούμε για επίθεση στο Ιράν»

Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο αμερικανικής επίθεσης – Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες

World Defense Show 2026: Εντυπωσιακή ελληνική παρουσία στην αμυντική έκθεση της Σαουδικής Αραβίας

SM-3: Οι ΗΠΑ ξεκινούν και πάλι την αγορά πυραύλων στην έκδοση Block IB, που είχε σταματήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

To Ιράν «επεξεργάζεται ένα πλαίσιο» για το πυρηνικό του πρόγραμμα ενόψει των επόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Stryker: Η Βουλγαρία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ

F-35, F-22, αεροπλανοφόρα, ιπτάμενα ραντάρ και THAAD στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με το Ιράν

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις στη Τεχεράνη και στη νότια πόλη Σιράζ [vid]

Top News

Γιώργος Θεοφάνους: Με έχει αλλάξει πολύ η τηλεόραση, με έχει επηρεάσει και αρνητικά

Μαρία Μενούνος: Το ταξίδι στην Ελλάδα, το πάρτι του Λέοντα Πατίτσα και η συνάντηση με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ

Μαίρη Βιδάλη: Δέχτηκα πόλεμο από τους γονείς μου για να να μη γίνω ηθοποιός, με κλείδωναν στο σπίτι

Μπραντ Πιτ: Η Ύδρα σε ρυθμούς προετοιμασίας για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του χολιγουντιανού σταρ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert