Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Παζάρια" Τουρκίας - Ισραήλ για το Mavi Marmara

25.12.2013 | 06:25
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

<<Παζάρια>> γύρω από την αποζημίωση για τους 11 νεκρούς από την επίθεση Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο  Mavi Marmara; Η Τουρκία διαψεύδει μεν δια του Υπ. Εξωτερικών της την εγκυρότητα  δημοσιεύματος ισραηλινής εφημερίδας που ανέφερε ότι η Άγκυρα μείωσε τις αξιώσεις της, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που θέμα γύρω από το ποσόν της αποζημίωσης βλέπει το φως της δημοσιότητας!

H χθεσινή τουρκική εφημερίδα Τοday’s Zaman, επικαλούμενη είδηση της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz ανέφερε, ότι η Τουρκία έχει μειώσει το αρχικό ποσό που απαιτούσε ως αποζημίωση από το Ισραήλ, για την επιδρομή του τελευταίου στο πλοίο Mavi Marmara, το 2010.
 
Σύμφωνα με την αναφερόμενη είδηση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου πραγματοποίησε συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου με το Σύμβουλο Διεθνούς Ασφαλείας του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό κ. 
Βενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της οποίας, η τουρκική πλευρά δέχτηκε να προχωρήσει σε μείωση των απαιτήσεων αποζημίωσης.Το Ισραήλ φέρεται να έχει λάβει την προσφορά υπόψη, συνεχίζει η είδηση.
Η διαδικασία εξομάλυνση των τουρκο - ισραηλινών σχέσεων εκτιμάται - κατά την εφημερίδα - ότι θα ομαλοποιηθεί  μόλις επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα της αποζημίωσης, κατέληγε το δημοσίευμα (http://www.todayszaman.com/news-334703-report-turkey-lowers-compensation-demand-for-mavi-marmara-victims.html).
 
Σήμερα  η εφημερίδα Sabah γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει την εγκυρότητα του δημοσιεύματος.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν διαφωνίες και <<παζάρια>> για το θέμα είτε επίσημα είτε σε ανεπίσημες επαφές των δύο πλευρών.Στις 24-7 2013 για παράδειγμα στο OnAlert είχαμε αναδημοσιεύσει είδηση της τουρκικής  Haberturk σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ προσέφερε να πληρώσει 15 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις, ενώ η Τουρκία επιμένει στα 50 εκατ. δολάρια και την δημιουργία ενός αποθεματικού κεφαλαίου για τα θύματα...
Μερικούς μήνες νωρίτερα η διαφωνία ήταν και ως προς το υψος της αποζημίωσης και - όπως είχε επισημάνει το OnAlert- στα εξής σημεία:

- Και ως προς το ποιος θα πάρει τα χρήματα - κατ άτομο/οικογένεια θυμάτων  ή όλοι μαζί ως κράτος για να μοιραστούν μετά, 
-Και ως προς με ποια  αιτιολογία θα δοθούν οι αποζημιώσεις...
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ