Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο "Λόρενς της Αραβίας"

15.12.2013 | 21:13
Πέθανε ο Πήτερ Ο΄ Τουλ ο ηθοποιός που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο τον Λόρενς της Αραβίας σε μία από τις πιο επικές ταινίες της μεγάλης οθόνης.

Ποιος ήταν ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, που έγινε Λόρενς της Αραβίας;
Αρχαιολόγος, διπλωμάτης, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, έμεινε στην ιστορία για τα πολεμικά του κατορθώματα του στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής.


Το 1916, υπηρετούσε στις μυστικές στρατιωτικές υπηρεσίες του Καΐρου με το βαθμό του αξιωματικού. Ο ίδιος ζήτησε να πάει στην Αραβία, όπου έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών. Εκεί, πολέμησε εναντίον των Τούρκων, επικεφαλής ομάδων άτακτων Αράβων.

Κατάφερε να αντέξει σε κακουχίες δυσανάλογες προς το ασθενικό παρουσιαστικό του και διέσχισε πεζός ή με άλογο περισσότερα από 1.700 χιλιόμετρα. Ως υπερασπιστής της αραβικής ανεξαρτησίας, ο Λόρενς συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη εναντίον των Τούρκων.


Υπέρασπίστηκε τη χώρα των συμπολεμιστών του Αράβων σαν δεύτερη πατρίδα του και δίπλα στον πρίγκιπα Φεϋζάλ διηύθυνε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις των επαναστατών εναντίον των Τούρκων. Έπεισε τους νομάδες τυφεκιοφόρους να κατευθυνθούν με θάρρος προς τον Βορρά και να αποκόψουν τις συγκοινωνιακές αρτηρίες προς τη Μεδίνα.


Ο Λόρενς της Αραβίας οδηγούσε τους Άραβες από νίκη σε νίκη έχοντας πολλές διοικητικές αρετές. Σε πολιτικό επίπεδο, υποστήριξε τη συνεννόηση μεταξύ των αραβικών λαών καθώς και την απόδοση των εδαφών της Μέσης Ανατολής σε αυτούς προκειμένου να δημιουργήσουν δικά τους, αυτοδιοικούμενα κράτη.


Επικηρύχθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι πάση θυσία ήθελαν να εξοντώσουν τον "Ελ Λόρενς" όπως τον ονόμαζαν, για το ποσό των 100.000 λιρών. Το Νοέμβριο του 1917 ο Λόρενς συνελήφθη από τους Τούρκους καθώς ενεργούσε αναγνώριση της περιοχής με αραβική ενδυμασία. Τον αναγνώρισαν όμως, τον συνέλαβαν και κατά τον ίδιο τον βίασαν, κατόρθωσε όμως τελικά να δραπετεύσει.


Παρ' όλα αυτά, ο Λόρενς συνέχισε τις επιτυχείς πολεμικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες οι Άραβες κέρδισαν βαθμιαία εδάφη προς Βορράν. Ο Λόρενς προήχθη μέχρι τον βαθμό τού αντισυνταγματάρχη και τιμήθηκε με το Παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών.
Όταν ο αραβικός στρατός έφθασε στη Δαμασκό, πριν κι από τους Άγγλους, τον Οκτώβριο του 1918, ο Λόρενς ήταν καταπονημένος σε μεγάλο βαθμό.


Αρνήθηκε να παρασημοφορηθεί και αποστρατεύθηκε ως αντισυνταγματάρχης το 1919.
Μια άγνωστη λεπτομέρεια είναι ότι τη περιοδο που βρισκόταν στην Αίγυπτο είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον Καβάφη.
Σκοτώθηκε οδηγώντας την αγαπημένη του μοτοσυκλέτα. ΄Ηταν μόλις 46 ετών. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ