Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιος θα πληρώσει τελικά για το τζαμί στην Αθήνα

09.02.2013 | 00:11
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Τελικά 350 θέσεων - και όχι 500 όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός - θα είναι το τζαμί που θα ιδρυθεί στην Αθήνα , σε εγκαταστάσεις παλιάς βάσης του Ναυτικού στο Βοτανικό.

Η έγκριση έχει δοθεί  από την Βουλή από το 2011, τα σχέδια και το μοντέλο λειτουργίας ως φορέας είναι έτοιμα, ενώ το τζαμί δεν θα έχει μιναρέ.

Η χρηματοδότηση θα γίνει αμιγώς από το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα πληρώνει και τον ιμάμη που θα διορίσει το αρμόδιο Υπουργείο.Επίσης σε καμία περίπτωση η ίδρυση του τζαμιού δεν εμπίπτει στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων  και αυτό έχει καταστεί απολύτως σαφές στην τουρκική πλευρά,
 
Τα στοιχεία αυτά - όπως και άλλα -  προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε ο  Υφυπουργός Εξωτερικών κ . Κ.Τσιάρα σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής με θέμα: «Η ανακίνηση του ενδεχομένου κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, προβληματίζει έντονα τους Έλληνες.»

Έρχονται δε να επιβεβαιώσουν πλήρως το πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ του On Alert με τίτλο
<<Όλο το παρασκήνιο για το τζαμί στην Αθήνα. Το τουρκικό "παιχνίδι">>

Τα βασικά ειδησεογραφικά  σημεία των παρεμβάσεων του υφυπουργού είναι τα εξής:
-  Καμία συμφωνία  υπέγραψε ο κύριος Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη, σύντομη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Ντόχα.

-Όσον αφορά στο ζήτημα της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα, είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει καταστεί απολύτως σαφές στην τουρκική πλευρά, κάθε φορά που η τελευταία προσπαθεί να εγείρει το θέμα στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια, του υπερασπιστή, δηλαδή, των δικαιωμάτων των απανταχού Μουσουλμάνων.

- Η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, η οποία όντως θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από ιδίους πόρους, αντιμετωπίζεται αυτόνομα και κυριαρχικά από την ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της κάλυψης των λατρευτικών αναγκών Μουσουλμάνων συμπολιτών μας.

-Το θέμα της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα είναι αλήθεια ότι αποτελεί πάγιο αίτημα. Είναι μία ιστορία, η οποία ξεκινάει από το 1940 -δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αυτό- ωστόσο αποτελεί πάγιο αίτημα των διαβιούντων στην Αττική μουσουλμάνων και απασχολεί επί μακρόν τα όργανα της ελληνικής πολιτείας

- Ο σχετικός νόμος 4014/2011 στο άρθρο 29 προβλέπει τις σχετικές απαλλοτριώσεις, αδειοδοτήσεις και τη χρηματοδότηση του έργου και πρέπει να σας πω ότι ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτηριστικά, με 198 ψήφους υπέρ και μόλις 16 κατά, στις 7 Σεπτεμβρίου 2011.

- Οι σχετικές αποφάσεις  -που προφανώς είναι αρμοδιότητα του δήμου της Αθήνας- έχουν ληφθεί και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και η σύνταξη της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής.
.

- Το μουσουλμανικό τέμενος θα διαμορφωθεί, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σε κτήριο παλαιάς βάσης του Ναυτικού στο Βοτανικό, το οποίο θα ανακατασκευαστεί, ενώ θα δημιουργηθούν υποστηρικτικοί χώροι, κυρίως υγιεινής, σε υφιστάμενα κτήρια. Δεν προβλέπεται η κατασκευή μιναρέ, προκειμένου να υπάρχει αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Ενώ αρχικά υπήρχε πρόβλεψη η χωρητικότητά του να είναι 500 ατόμων, τελικά θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων.

        - Η χρηματοδότηση θα γίνει αποκλειστικά από την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία δεν αποδέχθηκε προταθείσες σχετικές συνεισφορές από κυβερνήσεις μουσουλμανικών χωρών. Αρμόδιο για την κατασκευή του έργου είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η κυριότητα του κτηρίου θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ θα παραχωρηθεί η χρήση του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών». Η Επιτροπή, η οποία συνεστήθη με το ν. 3512/2006 θα αποτελείται από επτά μέλη. Τα δύο θα προτείνονται από αναγνωρισμένα και έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα είναι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί.

-  Στο τέμενος θα διοριστεί ιμάμης -με απόφαση του Υπουργού Παιδείας- ο οποίος θα έχει διετή θητεία. Προφανώς, θα μισθοδοτείται από το ελληνικό κράτος.
        
- Η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στην οποία δεν υφίσταται κεντρικός λατρευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους. Κατά το τελευταίο έτος και αναφορικά με την πορεία του σχεδίου ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, η χώρα μας έγινε αποδέκτης ενδιαφέροντος από αρκετές σημαντικές μουσουλμανικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς που τάχθηκαν υπέρ της γρήγορης υλοποίησης της εν λόγω απόφασης.

    - Η υλοποίηση του έργου θα εκπέμψει, σε διπλωματικό επίπεδο, στους μουσουλμάνους συνομιλητές μας ένα ισχυρό μήνυμα της Ελλάδος υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών και του διαθρησκειακού διαλόγου. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει την άσκηση του λατρευτικού καθήκοντος των διαβιούντων στην Αθήνα μουσουλμάνων εντός ενός ελεγχόμενου και οριοθετημένου από την ελληνική πολιτεία λατρευτικού χώρου που θα διασφαλίζει και την εσωτερική τάξη αλλά και την ασφάλεια. Οι εικόνες των προσευχομένων μουσουλμάνων στους δρόμους, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει τέμενος στην Αθήνα και ότι δεν μπορούν να προσευχηθούν αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και πολύ μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με την προοπτική που προτείνεται αυτή τη στιγμή. 

 

ΣΧΟΛΙΑ