Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόλεμος Αθήνας και Άγκυρας: Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στο casus belli - ΦΩΤΟ

23.10.2018 | 15:35
Στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επέκταση των χωρικών υδάτων το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την αντιθεσή της και την μηδενική αναοχή της σε τέτοιες ενέργειες, με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά.

Συγκεκριμένα το Τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι " αρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά και τον Πρωθυπουργό και τον νέο Υπουργό Εξωτερικών κ. Τσίπρα σχετικά με τα σχέδια για σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς και σχετικά νέα.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κανένα βήμα που δεν βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο όπου δύο χώρες έχουν απέναντι ακτές. Η δήλωση της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, της 8ης Ιουνίου 1995, περιέχει μια απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει σήμερα.

Οι απόψεις και οι προειδοποιήσεις μας έχουν μεταφερθεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα."
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με τη σειρά του εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση όπου και αναφέρει "Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας."


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ