Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Πολωνία αποκτά Patriot

28.03.2018 | 15:49
Η Πολωνία υπέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας όπλων στην ιστορία της, αφού συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot της εταιρίας Raytheon, έναντι 4,75 δισεκ. δολαρίων (3,8 δισεκ. ευρώ), στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δυνάμεών της απέναντι στη Ρωσία.

«Είναι μια εξαιρετική, ιστορική στιγμή η Πολωνία εισέρχεται σε μια ολόκληρη νέα εποχή τελευταίας τεχνολογίας, σύγχρονου εξοπλισμού, και αμυντικών μέσων», δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στη διάρκεια της τελετής.

Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επέσπευσε τις προσπάθειες αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την ανανεωμένη στρατιωτική και πολιτική αυτοπεποίθηση της Μόσχας στην περιοχή. Τα δύο τρίτα των οπλικών συστημάτων της Πολωνίας ανάγονται στη σοβιετική εποχή, όταν η χώρα ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η συμφωνία για τους Patriot έρχεται ως ανακούφιση για την Πολωνία οι σχέσεις της οποίας με την Ουάσινγκτον, τον κυριότερο εταίρο της στο ΝΑΤΟ, παραμένουν τεταμένες μετά το σχέδιο νόμου που εισήγαγε στη Βουλή η Βαρσοβία τον Ιανουάριο με το οποίο ποινικοποιούνται οι δηλώσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή της Πολωνίας στο Ολοκαύτωμα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ