Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ζητάνε με ψήφισμά τους οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί,που βγήκαν στο δρόμο

29.06.2012 | 08:42Οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές περικοπές.

“Ρέκβιεμ για το στρατό” ,χαρακτηρίζουν τα μέτρα και στο ψήφισμά τους αναφέρουν:


“Η σημερινή ενωτική συγκέντρωση των Στρατιωτικών, με θέμα "Ρέκβιεμ για το Στρατό", στις 20 Ιουνίου 2012, εξέφρασε την ανησυχία τους για την κατάσταση που βιώνει η χώρα, ιδίως για τις ζημιές που ενδέχεται να προκύψουν για την εθνική συνοχή από την εφαρμογή των ποικίλων περιοριστικών οικονομικών μέτρων ενάντια στον Πορτογαλικό λαό και τις ένοπλες δυνάμεις του.
                              
Η πεισματική θέσπιση και εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από τη μεριά της Κυβέρνησης, οδηγεί σε προοδευτική παραμόρφωση και εξάρθρωση των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας και ως εκ τούτου υπονομεύει την εκπλήρωση της αποστολής, δημοσίου συμφέροντος, στην υπηρεσία του πορτογαλικού λαού και την άσκηση της ένοπλης εθνικής αμυντικής αποτροπής, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας.


Για την εκπλήρωση της αποστολής του στρατού απαιτούνται ελάχιστες προϋποθέσεις (υποχρεώσεις) από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε το αναγκαίο πλαίσιο για ποιοτικές Ε.Δ, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους που οι Πορτογάλοι πολίτες προσδοκούν από τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, αποφασίζεται:

1. Η μη αποδοχή των ανασταλτικών οικονομικών μέτρων, με τη δικαιολογία της κρίσης για την οποία δεν συνέβαλαν οι Στρατιωτικοί. Η κυβέρνηση να φροντίσει για την επίλυση των προβλημάτων, όπως αυτά αναφέρονται από τους Συνδέσμους των Πορτογαλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ΑNS και AP.

2. Απαιτεί το σεβασμό, για την τήρηση και εκπλήρωση των συνταγματικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς τις Ε.Δ. της χώρας.

3. Η μη αποδοχή της αποστολής του Ταμείου Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων στο ικρίωμα, με αναμονή της ημερομηνίας εκτέλεσης της ποινής του θανάτου.

Αναμένει από την πολιτεία να παρουσιάσει μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων, δεδουλευμένων κόπων, και τη δημιουργία αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων που να είναι επιθυμητές και αποδεκτές για τις νέες γενιές των Στρατιωτικών.

Δεν είναι επιτρεπτό να επιβάλλει η πολιτεία στους απόστρατους Στρατιωτικούς να ζουν σε κατάσταση ανασφάλειας και αβεβαιότητας.                                                    

4. Για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση της υγείας» για τους στρατιωτικούς.   

Απαιτείται η διασφάλιση της ποιότητας και της ικανότητας να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας των Στρατιωτικών, με την αρχή ότι η υγεία δεν είναι προνόμιο αλλά υποχρέωση της πολιτείας, δικαίωμα όχι μόνο για τον Στρατιωτικό αλλά και για την οικογένειά του που τον ακολουθεί.
                                                                                  
5. Να απορριφθεί η εκστρατεία απαξίωσης των στρατιωτικών, που είχε ως στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, πίσω από την κάλυψη των δήθεν υπηρεσιακών «παρατυπιών».

6. Να δεσμευθεί η πολιτεία για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νομικού πλαισίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 31 του Νομοθετικού Διατάγματος 296/2009 (μεταβατική ρύθμιση για τις αποδοχές) και το Νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών (βαθμολογική εξέλιξη) και απαιτούν την εφαρμογή τους, έτσι ώστε όλοι οι Στρατιωτικοί να αμείβονται με σύγχρονους, δίκαιους και αξιοπρεπείς μισθούς σύμφωνα με το βαθμό και την αρχαιότητά τους.

7. Τη μη αποδοχή της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, οι οποίες μειώσεις σε συνδυασμό με τις, αμφίβολης συνταγματικότητας, περικοπές του επιδόματος αδείας και Χριστουγέννων, και την αύξηση των γενικών φόρων, κατά σαφή παραβίαση των προεκλογικών υποσχέσεων, έχουν ήδη οδηγήσει πολλές οικογένειες Στρατιωτικών στο χείλος του γκρεμού, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή και την πειθαρχία των Ε.Δ.

8. Απαιτεί την πιστή εφαρμογή του νόμου για τις προαγωγές του στρατιωτικού προσωπικού και την διάψευση των φημών για αναστολή τους, λόγω της έγκρισης του τροποποιημένου προϋπολογισμού, φήμες που δημιουργούν κλίμα μυστικοπάθειας και αβεβαιότητας στο προσωπικό.

9. Απαιτεί, αποφάσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν το προσωπικό των Ε.Δ., και οι οποίες είναι στη διαδικασία επεξεργασίας, συζήτησης, μελέτης να συνοδεύονται πάντα από τις προτάσεις των Επαγγελματικών Στρατιωτικών Ενώσεων (APM), σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο.

10. Τέλος δηλώνουμε ότι οι Πορτογάλοι Στρατιωτικοί, έχουμε ορκιστεί ενώπιον της Εθνικής Σημαίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, για να υπερασπίσουμε την πατρίδα, το Σύνταγμα και τους Νόμους της Πορτογαλίας, ακόμη και με θυσία της ίδιας της ζωής μας. Ως εκ τούτου δεν δέχονται την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης τους που έχουν επιβληθεί μονομερώς από την πολιτεία, καθιστώντας προβληματική την πρόσβαση στην Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη, τις βασικές αρχές του κάθε πολιτισμένου έθνους, επηρεάζοντας έτσι σοβαρά την εθνική συνοχή.

11. Οι Στρατιωτικοί σήμερα, σε αυτή τη συγκέντρωση, αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τα Διοικητικά Συμβούλια του ΑNS και AP:

- Να εγχειρίσουν στον πρωθυπουργό της Χώρας τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των, έτσι ώστε να γίνει σεβαστή και να προστατευτεί η αξιοπρέπεια του προσωπικού των Ε.Δ.

- Να προβούν στα προσήκοντα μέτρα για τη διαφύλαξη των κοινωνικών συμφερόντων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ουσία των προταθέντων προτάσεων”.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ