Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Που ειναι η Κομπάνι και γιατι ειναι σημαντική; ΧΑΡΤΗΣ

08.10.2014 | 14:51
Η μάχη για να σταματήσει την πολιορκία της Κομπάνι το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζεται καθώς οι τζιχαντιστές προσπαθούν να εδραιώσουν την εξουσία τους στο κατώφλι της Ευρώπης.

Η πόλη έχει γίνει το επίκεντρο απεγνωσμένων προσπαθειων απο τις κουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται απο τον υπο τις ΗΠΑ συνασπισμό να σταματήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Η μαύρη σημαία του ΙΚ που κυματίζει πάνω από την πόλη έχει ενωθεί με το έμβλημα των κουρδικών δυνάμεων αλλά η μάχη ακόμη δεν εχει τελειώσει.

Όμως που ακριβώς βρίσκεται η Κομπάνι και γιατι ειναι τόσο σημαντική;

Η κουρδική πόλη, γνωστή και ως Ayn al-Arab στα αραβικά, βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Ο έλεγχος της πόλης θα έβαζε το Ισλαμικό Κράτος σε απόσταση βολής απο την ίδια την Τουρκία όπου αυτη τη στιγμή η αυξανομενη οργή των Κούρδων προς την αδράνεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των Ισλαμιστών εχει οδηγήσει οχι μονο σε διαδηλώσεις αλλα και σε νεκρούς.
Το βόρειο κομμάτι της Συρίας θεωρείται εξαιρετικά σημαντική περιοχή λόγω των περίπου 300 δις απολήψιμων βαρελιών σε αποθέματα πετρελαίου που βρίσκονται αυτη τη στιγμή στις περιοχές που ελέγχουν οι κούρδοι.  Εαν το Ισλαμικό Κράτος καταλάβει την Κομπάνι τότε ο συνδυασμός των Τουρκικών συνόρων και των αποθεμάτων πετρελαίου θα δημιουργούσε γι αυτους μια απεριόριστη πηγή χρημάτων. Η θέση της πόλης - τόσο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία -  δίνει στο Ισλαμικό Κράτος πιο εύκολα την δυνατότητα στρατολόγησης ακραίων Ισλαμιστών.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Κομπάνι και εκείνοι που παραμένουν φοβούνται το ενδεχόμενο σφαγής αν κερδισει την μάχη το Ισλαμικό Κράτος.
3.000 άμαχοι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι στην Κομπανί, ενώ 160.000 έχουν ήδη φύγει.Στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε το κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται οι κούρδοι μαχητές ενω τα κόκκινα τόξα αντιπροσωπεύουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ποιος ειναι ο νικητής της μάχης;

Η Κομπανί πολιορκείται απο το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό και τάνκς και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Κούρδου εκπροσώπου η πόλη "είναι βέβαιο ότι θα πέσει σύντομα".
Τέτοια είναι η απόγνωση να υπερασπιστούν την πόλη που κούρδισσα μαχήτρια ανατινάχτηκε σε επιθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών την Κυριακή για να σκοτώσει 10 τζιχαντιστές (ΦΩΤΟ - Σόκ - Αποκεφαλισμός Κούρδισας μαχήτριας απο τζιχαντιστή!).

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έπληξαν στόχους του Ισλαμικού κράτους και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από ορισμένες ανατολικές συνοικίες και φαίνεται να μην ειναι πλέον παρόντες ουτε στην δυτική πλευρά.

Ωστόσο αναλυτές θεωρούν οτι μόνο μια χερσαία επιχείρηση - απο την Τουρκία - θα ηταν αποτελεσματική.

Οι μάχες συνεχίζονται η τύχη της πόλης ακόμη άγνωστη...

Πηγή - Independent
Μετάφραση/Επιμέλεια - Onalert


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Κομπάνι: Οπισθοχώρηση του Ισλαμικού Κράτους μετά τις αεροπορικές επιδρομές


Πώς η πτώση της Κομπάνι επηρεάζει την Τουρκία


Απίστευτο βίντεο απο κόκπιτ FA/18 Super Hornet! 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ