Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Που "κολλάει" το σχέδιο Ομπάμα

11.09.2014 | 18:59
Επιμέλεια: OnAlert

Tο σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, παρουσίασε δυσκολίες εφαρμογής "με το καλημέρα".

Στις ΗΠΑ διατυπώθηκαν φόβοι ότι έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια επ' αόριστον σύγκρουση και είναι ακόμη αβέβαιο αν θα υπερψηφιστεί η πρόταση από το Κογκρέσο.

Η Ρωσία θέτει ενστάσεις και θεωρεί ότι αν πραγματοποιηθούν αμερικανικά πλήγματα στα συριακά εδάφη χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, αυτό θα είναι "χονδροειδής παραβίαση" του διεθνούς δικαίου και "πράξη επίθεσης". ( περισσότερα ΕΔΩ)

Η Συρία δήλωσε πως οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης. Ωστόσο ο Ομπάμα έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με το "παράνομο" όπως το χαρακτηρίζει καθεστώς της Δαμασκού.
το νομικό περιβάλλον και το τι μπορεί να επιτραπεί σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία και το Ιράκ διαφέρουν κατά πολύ

Βερολίνο
και Λονδίνο απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας απέκλεισαν σήμερα αυτό το ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ διευκρίνισε ότι δεν έχει ζητηθεί από τη Γερμανία να συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση. "Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε", υπογράμμισε. Ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι το Λονδίνο "στηρίζει πλήρως την προσέγγιση των ΗΠΑ για τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού" εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, χαρακτηρίζοντας την οργάνωση αυτή "βαρβαρική". Σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση "δεν έχει αποκλείσει τίποτα" όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον συνασπισμό αυτόν. Όμως, όταν του ζητήθηκε στη συνέχεια από το πρακτορείο Ρόιτερς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία, ο Χάμοντ σημείωσε ότι το νομικό περιβάλλον και το τι μπορεί να επιτραπεί σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία και το Ιράκ διαφέρουν κατά πολύ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα ενημερώσουν σήμερα όλα τα μέλη του Κογκρέσου και θα τους ζητήσουν να στηρίξουν το σχέδιο που παρουσίασε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος. Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος επί του πεδίου, τονίζοντας ότι χρειάζεται την έγκριση αυτή προκειμένου να προχωρήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την ψηφοφορία αυτή κρίσιμης σημασίας στην προσπάθειά της να συγκροτήσει μια διεθνή συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών. Όμως πρόκειται για μια δύσκολη χρονικά συγκυρία γιατί η έγκριση του Κογκρέσου θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους ως "ψήφος υπέρ του πολέμου", μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

"Θα μπορούσε να ερμηνευτεί από ορισμένους ως ψήφος πολέμου", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Χαλ Ρότζερς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν στους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας όπλα που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Επιμέλεια: OnAlert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομπάμα: "Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές καταφύγιο για όποιον απειλεί τις ΗΠΑ"

Αραβοαμερικανικός συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους

Αυτός είναι ο οπλισμός του Ισλαμικού Κράτους ! - ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ