Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρεσβευτής Ρωσίας σε ΗΠΑ: Δεν θα σφίξουν το χέρι μου φοβούμενοι ότι θα απολυθούν

04.07.2018 | 22:30
Ο Ρώσος απεσταλμένος στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα δημιουργήσουν καλή χημεία στην προσεχή σύνοδο κορυφής τους, προσθέτοντας ότι όταν οι δύο μεγάλες δυνάμεις «βρίσκονται στο ίδιο πλοίο, ο κόσμος μπορεί να κοιμηθεί καλά».

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Ελσίνκι, ο Αντόνοφ δήλωσε στην RT ότι δεν αναμένει ένα θαύμα, αλλά ελπίζει ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος στο καλύτερο δυνατό σημείο.

"Αυτή η συνάντηση θα βοηθήσει στη δημιουργία της λεγόμενης χημείας μεταξύ τους και ελπίζω ότι αυτή η χημεία θα βοηθήσει στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας", δήλωσε ο Αντόνοφ, σημειώνοντας ότι "είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει πρόοδος όσον αφορά διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα

Ο ρόλος της Ρωσίας και των ΗΠΑ, των δύο μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις διεθνείς υποθέσεις σημαίνει ότι “φέρουν ειδική ευθύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε ο πρεσβευτής προσθέτοντας ότι «όταν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα για διάφορα θέματα, ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να κοιμάται καλά”.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν βρουν κοινό έδαφος για πιεστικά διεθνή ζητήματα που ενδιαφέρουν και τα δύο έθνη, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο κόσμος θα γίνει λιγότερο ασφαλής, ανέφερε.

"Πρέπει να παρακολουθούμε τη διεθνή κατάσταση. Αν δείτε μια διαμάχη μεταξύ δύο υπερδύναμων, αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας είναι ασταθής, η ειρήνη μας είναι ασταθής".

Υπενθυμίζοντας τις πρώτες εβδομάδες του ως πρεσβευτή στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι, ο Αντόνοφ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αισθάνεται λιγότερο ευπρόσδεκτος.

Ο Αντόνοφ διαδέχτηκε τον πρεσβευτή Σεργκέι Κισγιάκ από τον Αύγουστο, αφού ο τελευταίος βρισκόταν στο επίκεντρο του σκανδάλου Τραμπ-Ρωσίας. Κάθε επαφή που είχε με τους συνεργάτες του Προέδρου Τραμπ εξετάστηκε λεπτομερώς και καταγράφηκε ως «κατάσκοπος» από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

"Φυσικά, ένιωσα μια τοξική ατμόσφαιρα στην Ουάσινγκτον", δήλωσε ο Αντόνοφ, σημειώνοντας ότι καθώς η αντί-ρωσική παράνοια μεγάλωσε, έγινε ένα είδος παρίας στην Ουάσινγκτον, με αμερικανικούς αξιωματούχους να τον αποφεύγουν από τον φόβο των επιπτώσεων.

"Στην αρχή των δραστηριοτήτων μου εδώ, ένιωσα ότι πολλοί αξιωματούχοι δεν ήθελαν να με δουν, δεν ήθελαν να σφίξουν το χέρι μου. Επιπλέον, μου είπαν ανοιχτά:« Αν σφίξω το χέρι σου σήμερα, αύριο θα απολυθώ.'"

Από τότε, ανέφερε ο Αντόνοφ, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με μια αντιπροσωπεία γερουσιαστών των ΗΠΑ τώρα να επισκέπτεται τη Ρωσία πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν. Επίσης, αποκάλυψε ότι μια άλλη αμερικανική αντιπροσωπεία θα έρθει στη Μόσχα τον Αύγουστο, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι ελπίζει για επίσκεψη Ρώσων νομοθέων στην Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αναμείχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016, και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις ανησυχίες των Αμερικανών συναδέλφων του, θα μπορούσε να έχει, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει προσφέρει τη βοήθειά της στους υπαλλήλους των ΗΠΑ «πολλές φορές» και πρότεινε «πραγματικές διαπραγματεύσεις» για το θέμα, αλλά έλαβε αρνητικές απαντήσεις.

Πηγή: RT

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ