Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με συγκλίσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις

16.07.2014 | 16:40
Προς την συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου εξόδου από την Κρίση και Ανασυγκρότησης της χώρας μέσα από συγκλίσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις κατατείνουν και συμβάλουν τα Συμπεράσματα του Διεθνούς  Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών  και το (γερμανικό)  Ίδρυμα  Friedrich Ebert   στην Αθήνα με θέμα  «Από την κρίση στην ανάπτυξη: σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο».

Η δέσμη των  τολμηρών και επεξεργασμένων  παρεμβάσεων σε 30 τομείς, ως προϊόν τεκμηριωμένων διαπιστώσεων ειδικών,  παραδόθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια- υπό την αιγίδα του οποίου διεξήχθη το Συνέδριο- και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Με'ι'μαράκη, προκειμένου να διαβιβαστούν στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ειδικοί επιστήμονες και στελέχη των  οποίων  συμμετείχαν  σε  εργασίες  του Συνεδρίου.  

Συμμετείχαν τα ''Think Tank'' όλων των κομμάτων

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις, από επιστήμονες αλλά και ειδικούς από 7 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο) στο πλαίσιο του διαλόγου Βορά-Νότου, ενώ διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Μια νέα ατζέντα για την Ευρώπη και την Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το   «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών», το   «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνστίνος Καραμανλής», το «ΙΣΤΑΜΕ», το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς», το «Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών» και το κόμμα της ''Δημοκρατικής Αριστεράς''.

 
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου των Συμπερασμάτων:«σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, ως συν-διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, κρίναμε σκόπιμη τη διάχυση, των βασικών συμπερασμάτων του συνεδρίου, στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και το ευρύτερο κοινό, προσδοκώντας να δώσουμε ένα αρχικό πλαίσιο και  μια συνέχεια στη γόνιμη συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή αυτό το συνέδριο και, ενδεχομένως, να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην προώθηση  μιας ευρείας εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα στοιχεία του προβλήματος, τον αναγκαίο σχεδιασμό για την έξοδο από την κρίση  και τo νέοo αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται.
 Η κατανόηση των αιτιών της κρίσης και των βασικών της παραμέτρων, τόσο εθνικών, όσο και ευρωπαϊκών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αλλάξουν οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτήν. Χρειαζόμαστε σύγκλιση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να συμφωνήσουμε σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή για την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.
 
Βασικός όρος για την έξοδο από την κρίση είναι, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την ατελή Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική και το συνολικό ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάντηση στην ύφεση με απασχόληση και ανάπτυξη και η σύγκλιση των οικονομιών Βορρά – Νότου, παραμένει ακόμη το ζητούμενο».
 
Στις προτάσεις που διατυπώνονται, οδήγησαν αναλυτικές και τεκμηριωμένες διαπιστώσεις  για τα αίτια της κρίσης, με απόδοση ευθυνών τόσο στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και τις  διακυβερνήσεις στην Ελλάδας όσο και την ΕΕ.  Ο απολογισμός των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και των πολιτικών λιτότητας, παρουσιάζονται χωρίς ωραιοποιήσεις.
 Επισημαίνονται οι  επιπτώσεις  της αποσάθρωσης της κοινωνικής συνοχής και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, από τα λάθη, τις αστοχίες και γενικά τον εκτροχιασμό αυτών των πολιτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου ανατροφοδότησης του χρέους, της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας.

<<Ευρεία εθνική και κοινωνική συνεννόηση>>

Το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συνεδρίου παρέδωσε διαδοχικά στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεία των δυο  Ιδρυμάτων αποτελούμενη από τους κκ Στέργιο Μπαμπανάση και Σήφη Βαλυράκη από το "Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών"  και  κ. Χρήστο Κατσιούλη από το ίδρυμα "Friedrich  Ebert".

Μετά τις συναντήσεις ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών  και τέως Υπουργός κ. Βαλυράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
''Παραδώσαμε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής τα συμπεράσματα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα «Από την κρίση στην ανάπτυξη : σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον ευρωπαικό Νότο», που διοργανώσαμε από κοινού το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Ίδρυμα Friedrich Ebert.
Από τον πρόεδρο της Βουλής ζητήσαμε, να διαβιβαστούν στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, τα συμπεράσματα αυτά που συμπεριλαμβάνουν  δέσμη 30 επεξεργασμένων παρεμβάσεων σε διάφορους τομείς για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Διέξοδος από τον φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης χρέους, ανεργίας, φτώχειας

Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε στην προώθηση μιας ευρείας εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα στοιχεία του προβλήματος, τον αναγκαίο σχεδιασμό για την έξοδο από την κρίση  και τo νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται για την πατρίδα μας.
 
 Η συνεννόηση για τα αίτια  της κρίσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αλλάξουν οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτήν. Χρειαζόμαστε σύγκλιση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να συμφωνήσουμε σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή για την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.

Είναι σαφές - κατέληξε ο κ Βαλυράκης - πως η απάντηση στην ύφεση, με απασχόληση και ανάπτυξη θα μας δώσει την δυνατότητα διεξόδου από ένα  φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης του χρέους, της ανεργίας και της φτώχειας".

Διαβάστε ακόμη:

Γεωστρατηγικής σημασίας η νέα συμφωνία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν


Ένας υποναύαρχος αποδομεί τους "υπερφίαλους εγωπαθείς" του ΔΝΤ


Η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση πολιτικού μετεωρισμού


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ