OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Πτώση Mirage2000-5: Τι εκτιμάται για τα αίτια της συντριβής

12/04/2018 - 23:00
Share on FacebookShare on Twitter
Με τον χαμό του ήρωα Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου να ρίχνει βαριά τη σκιά του, στο Ελληνικό Πεντάγωνο και ειδικά στο ΓΕΑ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις έρευνες για το τραγικό δυστύχημα και κυρίως στα αίτια που οδηγήσαν σε αυτό. Προς ώρας οι μέχρι στιγμές ενδείξεις, κατατείνουν στο σενάριο του χωρικού αποπροσανατολισμού ή αλλιώς του vertigo.
 
Το μοιραίο Mirage 2000-5 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, κάτω των 6000 ποδών ή των 2000 μέτρων καθώς όταν προσέγγισε την 135 Σμηναρχία της Σκύρου στην περιοχή επικρατούσε υψηλής πυκνότητας υγρασία που περιόριζε δραστικά την ορατότητα. Αυτό φέρεται να δυσχέρανε σημαντικά τα δεδομένα της πτήσης και να προκάλεσε στον εμπειρότατο σμηναγό ένα είδος παραίσθησης αναφορικά με την πραγματική θέση του αεροσκάφους. 
 
Ο λεγόμενος «χωρικός αποπροσανατολισμός» είναι άλλωστε όπως τόνιζαν στο OnAlert.gr  έμπειροι διερευνητές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει για τους πιλότους και δη αυτούς των μαχητικών αεροσκαφών.
 
Όπως ανέφεραν εάν η «βουτιά θανάτου» που διέγραψε το μαχητικό της πολεμικής μας αεροπορίας, οφειλόταν στο επονομαζόμενο «Vertigo» και την παραίσθηση που αυτό δημιουργεί, τότε ο 34χρονος σμηναγός λόγω αυτής νόμιζε ότι η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν ήταν η σωστή και «διόρθωσε» την δήθεν λανθασμένη πορεία, με αποτέλεσμα να συντριβεί.
 
Όπως εξηγούν εξαιτίας του vertigo μπορεί ο πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας να απώλεσε το λεγόμενο σημείο αναφοράς στο χώρο. Αυτό μπορεί να τον οδήγησε στην αντικατάσταση της πραγματικότητας με μια παραίσθηση για το που βρίσκεται αλλά κυρίως για το που πηγαίνει. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, το φαινόμενο συνήθως δημιουργείται είτε ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα και ευδοκιμεί σε πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, νυχτερινές ή μέσα σε νέφωση.  
 
Φως στα αίτια αναμένεται να ρίξει το Πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του δυστυχήματος.
Tags: ΜΙΡΑΖΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επιδιώκουμε την περαιτέρω αμυντική συνεργασία με την Σερβία μέσω «Ατζέντας 2030» και ΕΛΚΑΚ

17/02/2026 - 09:55
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας στο Συνέδριο της ΠΟΜΕΝΣ: Δεν θέλουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίζονται σαν β’ κατηγορίας υπάλληλοι

14/02/2026 - 18:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επίσκεψη στη ΔΙΚΕΜΣ – «Στόχος το καλάθι της στρατιωτικής οικογένειας να είναι 20% φθηνότερο από του σούπερ μάρκετ»

14/02/2026 - 13:03

Διαβάστε Επίσης

V-BAT: Τα «μάτια» του ΓΕΕΘΑ στα σύνορα – Ενίσχυση με επιπλέον συστήματα και στον ορίζοντα η οπλισμένη έκδοση

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά

Σαν σήμερα: To 1959 υπογράφεται η συμφωνία για την Κύπρο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας

Ο Τραμπ λέει στην Βρετανία να μην παραχωρήσει την βάση Ντιέγκο Γκαρσία: «Μπορεί να την χρειαστούμε για επίθεση στο Ιράν»

Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο αμερικανικής επίθεσης – Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες

World Defense Show 2026: Εντυπωσιακή ελληνική παρουσία στην αμυντική έκθεση της Σαουδικής Αραβίας

SM-3: Οι ΗΠΑ ξεκινούν και πάλι την αγορά πυραύλων στην έκδοση Block IB, που είχε σταματήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

To Ιράν «επεξεργάζεται ένα πλαίσιο» για το πυρηνικό του πρόγραμμα ενόψει των επόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Top News

Στάθης Σχίζας: Ο πατέρας μου μόνο εμένα αναγνωρίζει πάντα, έχει τύχει να ρωτήσει τη μητέρα μου "ποια είσαι εσύ;"

Βιολάντα: Το πόρισμα «φωτιά» και οι εξηγήσεις του ιδιοκτήτη που τον έστειλαν στη φυλακή

Η Ελένη Μενεγάκη αποκάλυψε πώς ανεβάζει τη διάθεσή της: Μερικές νότες αρκούν για να αλλάξει όλη η ενέργεια

Άδωνις Γεωργιάδης: Νέα επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και την Τζώρτζια Κεφαλά για «αριστερή υποκρισία»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert