Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν: "Μπορώ αλλά δεν θέλω να κάνω πόλεμο στην Ουκρανία"

04.03.2014 | 15:28
Ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, την "κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων" στην Ουκρανία κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την ημέρα που έπεσε ο Γιανουκόβιτς και ξέσπασε η κρίση στην Κριμαία.

Ο Πούτιν κάλεσε τους δημοσιογράφους στην προεδρική κατοικία, στα περίχωρα της Μόσχας.Ο πρόεδρος της Ρωσίας στάθηκε στο πλευρό του έκπτωτου προέδρου της Ουκρανίας, λέγοντας ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία.

Γι' αυτό και μίλησε για πραξικόπημα στην Ουκρανία και τόνισε πως υπάρχει μόνο ένας νόμιμος πρόεδρος στη χώρα κι αυτός είναι ο Γιανουκόβιτς. "Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί", είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την επιλογή να το κάνει και να χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα" για να προστατεύσει τους ρώσους πολίτες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πούτιν "η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία αποτελεί την ύστατη επιλογή".

"Σε ό,τι αφορά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, δεν είναι αναγκαία προς το παρόν. Αλλά αυτή η δυνατότητα υπάρχει", είπε προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση "θα ήταν νόμιμη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου".

"Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο", είπε, επιβεβαιώνοντας πως ο Γιανουκόβιτς (αντίθετα απ’ όσα είπε εκείνος στη συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή) του είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε ύστατη επιλογή και το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ