Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία-Ιράκ: η Μόσχα πούλησε όπλα αξίας 4,2 δις δολαρίων στη Βαγδάτη

10.10.2012 | 00:27
  Το Ιράκ συνήψε συμβόλαια για την αγορά οπλισμού από τη Ρωσία αξίας που υπερβαίνει τα 4,2 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ (3,2 δισεκ. ευρώ) το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ένα ρωσικό κυβερνητικό έγγραφο το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντάται με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.
   Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αντιταχθεί ανοικτά στην στρατιωτική εισβολή υπό την διεύθυνση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, αλλά έκτοτε η Μόσχα έχει επιδιώξει και συνάψει συμφωνίες με την Βαγδάτη και οι συμφωνίες αυτές σημαίνουν πως το Ιράκ είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών οπλικών συστημάτων.
   Οι συμφωνίες συνήφθησαν τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο δεν δίνονται λεπτομέρειες.
   Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι συμβάσεις αξίας 4,3 δισεκ. δολαρίων είχαν ήδη συμφωνηθεί πριν από την επίσκεψη του Μάλικι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτές περιλαμβάνονται μια συμφωνία για την αγορά από το Ιράκ 30 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NE και 42 αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πυραύλων Pantsir-S1. Η Ρωσία έχει παραδώσει οπλικά συστήματα αξίας 12 δισεκ. δολαρίων και συνήψε νέα συμβόλαια αξίας 3,7 δισεκ. δολαρίων το 2011, σύμφωνα με το ινστιτούτο αμυντικών μελετών και μελετών για ζητήματα ασφαλείας CAST. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ