Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Αυτό είναι το βλήμα cruise που θερίζει τους τρομοκράτες στη Συρία - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

03.07.2018 | 06:30
Όταν σκεφτεί κανείς ένα πλήγμα με πύραυλο cruise, το πρώτο που έρχεται στο νου είναι σίγουρα το διάσημο αμερικανικό βλήμα Tomahwak.

Το αμερικανικό ναυτικό διατήρησε για πολλά χρόνια το προνόμιο να είναι η μόνη ναυτική δύναμη ικανή να εκτοξεύσει βλήματα εναντίον χερσαίων στόχων. Αυτή η πραγματικότητα όμως άλλαξε ραγδαία όταν το 2015, το ρωσικό ναυτικό εκτόξευσε βλήματα 3Μ14 Kalibr από την Κασπία, τα οποία έπληξαν στόχους στο έδαφος της Συρίας σε μία κίνηση εντυπωσιασμού από το Κρεμλίνο.

Προδιαγραφές


Το 3M14 KALIBR εισήγαγε νέες αυξημένες δυνατότητες στο ρωσικό ναυτικό. Είναι ισοδύναμο με το αμερικανικό βλήμα Tomahawk από πολλές απόψεις, όπως το βεληνεκές, η πολεμική κεφαλή και ο κινητήρας. Έχει δραστικό βεληνεκές 2500 χιλιομέτρων, μεταφέρει μία πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, βάρους 450 KG (1000 POUND) και για την πτήση του προς τον στόχο αναλαμβάνει ένας κινητήρα turbofan. Παρόμοια με το Tomahwak, έχει ταχύτητα 0,8 MACH.Επιχειρησιακή λειτουργία


Αρχικά ωθείται από ένα ειδικό προωθητήρα, ο οποιος εκτοξεύει το βλήμα από το σκάφος και στη συνέχεια επιτρέπει στον πύραυλο να διατηρεί σταθερή ταχύτητα για την πλοήγησή του προς τον στόχο. Μετά, οι προωθητήρες αυτοί απορρίπτονται και εκκινεί την λειτουργία του ο κινητήρας τύπου turbofan, τα ακροπτερύγια αναδιπλώνονται και ο πύραυλος κατευθύνεται στον στόχο ωσάν αεροσκάφος για το υπόλοιπο του ταξιδιού. Πετά μόλις 50 μέτρα πάνω από το έδαφος, ακολουθώντας προκαθορισμένα σημεία στο χάρτη και για την πλοήγησή του χρησιμοποιεί σύστημα GPS μέσω δορυφόρου.

Συμπέρασμα

Το ρωσικό ναυτικό έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να εμπλέκει και να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως το βλήμα μπορεί να "φορεθεί" και σε μικρότερα σκάφη όπως κορβέτες, καθιστώντας έτσι πλοία μικρού εκτοπίσματος ικανά να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στις εχθρικές θέσεις.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο εντυπωσιακές εικόνες από το ρωσικό βλήμα:

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ