Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: "Συγκρατημένα αισιόδοξη" μετά τις επαφές της με το Ιράν

12.06.2014 | 11:14
Ο ρώσος διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι πιθανότητες προόδου σε ορισμένα σημεία "αυξάνονται" μετά τις χθεσινές συνομιλίες με τους Ιρανούς στη Ρώμη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τις επαφές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

"Μπορούμε να πούμε ότι η επεξεργασία μιας συμφωνίας σημειώνει πρόοδο. Μετά τις συνομιλίες αυτές είμαστε σχετικά αισιόδοξοι την παραμονή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων που αρχίζει τη Δευτέρα στη Βιένη", δήλωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να "δούμε πού είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στον προσεχή γύρο, και πού μπορεί να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα". Προοπτικές προόδου είναι ορατές "σε ορισμένες πλευρές. Περνάμε από την απλή συζήτηση στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Ria Novosti.

"Η ιρανική αντιπροσωπεία, στο βαθμό που μπορούμε να κρίνουμε, έχει κάνει σημαντική δουλειά με τους αμερικανούς και γάλλους συναδέλφους μας τις δύο τελευταίες ημέρες στη Γενεύη", δήλωσε, σύμφωνα με το Interfax.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) σύναψαν προσωρινή συμφωνία το Νοέμβριο του 2013 και ελπίζουν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία έως τις 20 Ιουλίου, η οποία θα εξασφαλίζει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την άρση των διεθνών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την οικονομία του.

Το Ιράν προετοιμάζει την προσεχή συνεδρίαση με την ομάδα 5+1 από τις 16 έως 20 Ιουνίου στη Βιένη, διεξάγοντας διμερείς διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Γενεύη δεν άμβλυναν τις "διαφορές". Οι συνομιλίες με τη Γαλλία χθες ήταν "χρήσιμες". Μετά τις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία στη Ρώμη, μένουν να διεξαχθούν οι συνομιλίες με τη Γερμανία στην Τεχεράνη την Κυριακή.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ