OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

S-64 Aircrane: Ο “φιλικός γίγαντας” της αεροπυρόσβεσης – ΒΙΝΤΕΟ

15/08/2017 - 15:02
Share on FacebookShare on Twitter

Για τους μυημένους, τα πορτοκαλί πυροσβεστικά ελικόπτερα με το χαρακτηριστικό σχήμα θυμίζουν το βαρύ μεταγωγικό CH-54Β Tarhe του αμερικανικού Στρατού, κάποτε το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ελικόπτερο στον δυτικό κόσμο. Για την ακρίβεια, το Aircrane είναι το στρατιωτικό Skycrane, με… πολιτικά καθώς μετά την απόσυρση του τύπου από την αμερικανική Αεροπορία Στρατού, η εταιρία Erickson Air-Crane πήρε το 1992 από τη κατασκευάστρια Sikorsky τα δικαιώματα για την τροποποίηση/ανακατασκευή ενός αριθμού εξ αυτών χαρίζοντάς τους μια νέα καριέρα.

Οι περισσότερες από 1.350 τροποποιήσεις που έκανε η Erickson κατέληξαν στο S-64F, ένα «τέρας» μήκους 21,3 μέτρων, σχεδόν 5,5 μ ψηλό και βάρους 8,7 τόννων, ικανό να μεταφέρει φορτίο βάρους 11 τόννων σε ύψος 9.000 ποδών 200 ναυτ. μίλια μακριά. Με βασικό ατού την εντυπωσιακή ισχύ (4.500 hp έκαστος) των δύο turboshaft P&W JFTD12A κινητήρων που περιστρέφουν ένα εξάφυλλο κύριο στροφείο διαμέτρου 21,9 μέτρων (!) το Aircrane έχει γίνει ο ιπτάμενος «ελβετικός σουγιάς» της αεροπυρόσβεσης.

Οι χαρακτηριστικοί διπλοί σωλήνες πλήρωσης της δεξαμενής του ελικοπτέρου, επιτρέπουν την δυνατότητα υδροληψίας πρακτικά από οπουδήποτε, ακόμη και από δεξαμενή νερού ή… πισίνα. Και 2.650 γαλόνια μπορούν να κάνουν την διαφορά, ειδικά αν δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος μεταξύ υδροληψιών.

Γι’ αυτό έχει φροντίσει η Erickson: για να μην κάθεται το ελικόπτερο στο έδαφος μέχρι να γεμίσει η δεξαμενή του, η υδροληψία γίνεται εν πτήσει. Αν το νερό βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο, το ελικόπτερο έρχεται σε αιώρηση και χαμηλώνοντας τους σωλήνες «τραβάει» νερό. Χάρη στην πανίσχυρη αντλία που διαθέτει, η κοιλιακή δεξαμενή «γεμίζει» σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Σε περίπτωση που η υδροληψία γίνεται από λίμνη ή θάλασσα, ο πιλότος φέρνει το Aircrane χαμηλά πάνω από την επιφάνεια και πετώντας σταθερά σε ύψος 20-30 ποδών με ταχύτητα 30 κόμβων, τα ειδικά σχεδιασμένα ακροφύσια των σωλήνων πλήρωσης βυθίζονται ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια. Με την πρόσθια κίνηση του ελικοπτέρου, το νερό εισέρχεται μέσω των στομίων εκάστου σωλήνα στην δεξαμενή ενώ η πλήρωση δεν κρατά πάνω από 30 δευτερόλεπτα!

Έτσι, ένα Aircrane μπορεί να ρίξει περίπου σε μια ώρα 30.000 γαλόνια νερού, ακριβώς εκεί που πρέπει, είτε με τον παραδοσιακό «βομβαρδισμό» είτε με συνεχή ρίψη, αφήνοντας 300 γαλόνια/λεπτό πάνω από τον «στόχο» του. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα πλήρωσης της δεξαμενής με ειδικό επιβραδυντικό υγρό.

Κάθε ένα από τα 17 ιδιόκτητα «τέρατα» με τα οποία επιχειρεί η εταιρία ενοικιάζοντάς τα ανά τον κόσμο για αεροπυρόσβεση ή μεταφορά ογκωδών φορτίων, έχει το δικό του όνομα –«ο Απίθανος Hulk», «Καμίλ», «Γολιάθ» κ.ά… Για αυτούς όμως που το βλέπουν με ανακούφιση να ρίχνει νερό πάνω από την φωτιά, δεν είναι παρά «το ελικόπτερο», ένας θορυβώδης, πορτοκαλί, από μηχανής θεός.

Δείτε ό,τι βλέπει και ο πιλότος ενός Air-Crane που επιχειρεί στα εντυπωσιακά βίντεο που ακολουθούν. 

Tags: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέο πλήγμα με drones σε ρωσικό διυλιστήριο στο Κρασνοντάρ [vids]

Apache: «Κυνηγοί» drones γίνονται τα επιθετικά ελικόπτερα με τα νέα air burst πυρομαχικά XM1225

Χαμενεΐ προς Τραμπ: «Ακόμη και ο ισχυρότερος στρατός μπορεί να δεχθεί καταστροφικό πλήγμα»

F-16 Block 70: Η Σλοβακία θέλει να αποκτήσει τέσσερα ακόμα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε όχημα που μετέφερε εργαζόμενους θερμοηλεκτρικού εργοστασίου – 396 drones και 29 πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία

Η THEON ανακοινώνει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τοΟικονομικό Έτος 2025

F-35… πιο «ευρωπαϊκά» θέλει το Βέλγιο – Πιέζει τη Lockheed Martin για σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη

Ουκρανία: «Δημιούργησε μοίρα F-16 με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ολλανδούς βετεράνους πιλότους»

Top News

Akylas: «Αν δεν πήγαινα εγώ στη Eurovision, θα ήθελα να πάει η Marseaux» αποκάλυψε ο τραγουδιστής

Οι 200 της Καισαριανής: Τα πρώτα ονόματα πίσω από τις ιστορικές φωτογραφίες - Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΠΟ

Κώστας Δόξας για Μαρία Δεληθανάση: Δεν μπορεί να μου καταστρέψει τη ζωή, δεν μπορούσα να με κοιτάξω στον καθρέφτη

Γιάννης Πλούταρχος: Έτοιμη να του στείλει εξώδικο η 48χρονη stalker του - «Δεν έκανα τίποτα παράνομο» επιμένει

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert