Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαουδική Αραβία: Οι σχέσεις με το Ιράν θα αποκατασταθούν υπό προϋποθέσεις

05.01.2016 | 12:12
Η Σαουδική Αραβία είπε χθες ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν όταν η Τεχεράνη σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών, και υποσχέθηκε ότι το Ριάντ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη παρά την αντιπαράθεση.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε όλες τις σχέσεις της με το Ιράν την Κυριακή μετά την εκτέλεση από την ίδια του σιίτη κληρικού Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, το Σάββατο. Διαδηλωτές στο Ιράν και το Ιράκ οργάνωσαν πορείες για τρίτη κατά σειρά ημέρα, καταγγέλλοντας την εκτέλεση.

Όταν ερωτήθηκε τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις, ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, είπε στους δημοσιογράφους, «Πολύ απλά – το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας». Πρόσθεσε δε, «Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

Τη Δευτέρα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν όλες τις σχέσεις τους με το Ιράν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ριάντ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ιρανών, υποβίβασε εν μέρει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά οι άλλες χώρες του Κόλπου – το Κουβέιτ, το Κάταρ και το Ομάν – δεν αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν δεν θα επηρεάσει τις δικές της προσπάθειες να εξασφαλίσει την ειρήνη στη Συρία και την Υεμένη, δήλωσε χθες ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι.

"Από τη δική μας πλευρά δεν θα έχει καμία επίπτωση διότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να στηρίξουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία, (και) στην Υεμένη", είπε σε δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας, "Θα συμμετάσχουμε στις επόμενες συνομιλίες για τη Συρία και μάλιστα δεν θα απόσχουμε ούτε για τον Ιράν ούτε για οποιονδήποτε άλλο". "Οι Ιρανοί, ακόμα και πριν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, δεν είχαν επιδείξει ιδιαίτερη υποστήριξη, δεν είχαν πολύ θετική αντιμετώπιση σε αυτές τις ειρηνευτικές προσπάθειες", πρόσθεσε. "Δε νομίζω πως η διακοπή των σχέσεών (μας) θα τους αποθαρρύνει από αυτή τη συμπεριφορά", είπε.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ