Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Barbaros» - Προπομπός του τουρκικού γεωτρύπανου Deep Sea Metro 2

10.04.2018 | 08:25
Στα ανοιχτά της Αντιόχειας πλέει από χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros.

Το τουρκικό ερευνητικό και τα πλοία υποστήριξης που το συνοδεύουν, αναμένεται να διεξαγάγει νέες σεισμογραφικές έρευνες στη περιοχή που εδώ και μέρες δέσμευσε παράνομα με NAVTEX η Άγκυρα, από τη Δευτέρα μέχρι και το τέλος του μηνός. Στο τρίγωνο δηλαδή που εκτείνεται από το Ακρωτήριο του Απ. Ανδρέα μέχρι τις ακτές της Συρίας.

Η επάνοδος του Τουρκικού ερευνητικού, και το οποίο θα διεξαγάγει νέες σεισμογραφικές έρευνες θεωρείται προπομπός της καθόδου του τουρκικού γεωτρύπανου Deep Sea Metro 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ant1 δεν αποκλείεται μάλιστα οι πρώτες δοκιμαστικές, εκπαιδευτικές, στην ουσία έρευνες, να πραγματοποιηθούν σε σημεία της Κυπριακής ΑΟΖ που η Τουρκία παράνομα αμφισβητεί και διεκδικεί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες διπλωματικοί κύκλοι που συνδέουν την νέα αποστολή του Barbaros, με το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη Ακιντζί, στις 16 Απριλίου, επιμένουν πως ο Ερντογάν δεν θα αργήσει να κάνει το επόμενο βήμα, επιχειρώντας μία παράνομη γεώτρηση προκειμένου αφενός να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και να δοκιμάσει αφετέρου τις αντιστάσεις της Λευκωσίας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία πάντως  τηρεί επί του παρόντος χαμηλούς τόνους, ενώ όπως από προχθές μεταδώσαμε πρόθεση του προέδρου Αναστασιάδη είναι να θέσει επιτακτικά, σε πρώτο χρόνο, το ζήτημα στο δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα υποδείξει πως με τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν μπορεί να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά είναι τόσο σοβαρές, που ακόμα και αν είχαμε διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να διακοπούν.

Οι απειλές Ερντογάν και το Deep Sea Metro 2

O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει το τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν δήλωσε οτι "Δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση. Θέλω να ξέρετε ότι σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θα δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ", όπως γράφει η kibrispost.

Το σκάφος "Deepsea Metro-2" έφτασε στη Τουρκία στις αρχές του 2018 και απέπλευσε από τις νότιες ακτές της Νορβηγίας. Η κρίσιμη αυτή κίνηση ενισχύει το χέρι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωτρύπανο DeepSeaMetro 2 μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε θαλάσσιο βάθος 12 χιλιάδες πόδια και έχει βάθος διάτρησης 40 χιλιάδες πόδια. Μετά από την ολοκλήρωση των προετοιμασιών η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Τουρκίας αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων trt.

Η Τουρκία πραγματοποιεί με τα δικά της πλοία έρευνες πετρελαίου και αερίου στην περιοχή. Στις έρευνες πετρελαίου χρησιμοποιούνται επίσης ενοικιασμένα πλοία γεωτρύπανα και πλωτές εξέδρες. Το Deepsea Metro II είναι το πρώτο σκάφος για γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Με πληροφορίες απο ΑΝΤ1 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ