Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου ο Νικολά Σαρκοζί για το Bygmalion

25.10.2018 | 11:35
 Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί στην υπόθεση Bygmalion για «παράνομη χρηματοδότηση» της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η υπόθεση Bygmalion καίει τον Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε βρεθεί ξανά ενώπιον ανακριτών να καταθέσει για πλαστά τιμολόγια και τον προϋπολογισμό της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η έρευνα Bygmalion, η οποία πήρε το όνομά της από αυτό της εταιρείας που διοργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Νικολά Σαρκοζί, αφορά ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων που είχε στόχο να συγκαλυφθεί η υπέρβαση του ανώτατου ορίου που προβλέπεται από τον νόμο για τις δαπάνες των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το οποίο ορίζεται στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πλαστά αυτά τιμολόγια πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να αποδοθούν στο δεξιό κόμμα UMP –το οποίο έχει μετονομαστεί πλέον σε: «Οι Ρεπουμπλικάνοι»– δαπάνες περίπου 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Πολλά στελέχη της εταιρείας Bygmalion, ο λογιστής της, όπως και ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του UMP, αναγνώρισαν την ύπαρξη της απάτης, αλλά κανένας από τους πρωταγωνιστές της δεν κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι πήρε τη σχετική απόφαση ή ήταν ενήμερος γι’αυτό που γινόταν.

Η έρευνα δείχνει ωστόσο ότι ο πρώην πρόεδρος ζήτησε και εξασφάλισε τη διεξαγωγή περισσότερων προεκλογικών συγκεντρώσεων, γύρω στα μέσα Μαρτίου του 2012. Ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε στους αστυνομικούς ότι τον είχε ενημερώσει για ένα υπόμνημα του ορκωτού λογιστή στο οποίο αυτός επισήμαινε έναν κίνδυνο υπέρβασης του ανώτατου ορίου και απαγόρευε οποιαδήποτε επιπρόσθετη δαπάνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σαρκοζί δήλωσε στους ανακριτές ότι δεν το θυμάται και υποβάθμισε το κόστος που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι επιπρόσθετες συγκεντρώσεις.

«Το επιχείρημα για μια προεκλογική εκστρατεία που ξέφυγε είναι αστείο», δήλωσε ο Σαρκοζί και επέρριψε την ευθύνη για τα πλαστά τιμολόγια στην εταιρεία Bygmalion και το UMP, του οποίου τότε ηγείτο ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Αυτός έχει τεθεί υπό καθεστώς συνεπικουρούμενου μάρτυρα και έχει γλιτώσει από μια απαγγελία κατηγοριών.

Ωστόσο έκτοτε η έρευνα διευρύνθηκε όσον αφορά δαπάνες που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία επικοινωνίας που είχαν ιδρύσει κοντινά πρόσωπα του Κοπέ. Οι δικαστές διερρωτώνται κυρίως για μια «προεδρική» γραμμή στον προϋπολογισμό του 2012 του κόμματος, όπου δηλώνονται δαπάνες 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που μόνον 3 εκατομμύρια ευρώ αναφέρονται στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.

Τρένα, αίθουσες συγκεντρώσεων, φυλλάδια, δημοσκοπήσεις: οι ανακριτές ξαναβρήκαν τα ίχνη νέων ξεχασμένων τιμολογίων, τα οποία φαίνονται στον προϋπολογισμό του UMP, αλλά όχι στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ