Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταξίδι Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ: Συνάντηση βαρύνουσας σημασίας με τον Στρατηγό Ντάνφορντ

02.05.2018 | 10:40
Με τα μηνύματα και από τις πλευρές του Ατλαντικού να μαρτυρούν ότι αξιοποιήθηκε αμφίπλευρα το άκρως θετικό μομέντουμ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εξαιρετικά -φαίνεται πως είναι- τα αποτελέσματα της συνάντησης υψηλού συμβολισμού το Αμερικανικό Πεντάγωνο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ,  με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόσεφ Ντάνφορντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως των άκρως θετικών εξελίξεων με την υπογραφή της συμφωνίας αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, την αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού του ΑΦΝΣ P-3 Orion, την παραλαβή των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης  OH-58D Kiowa Warrior, καθώς επίσης την ανοιχτή συζήτηση για την ενίσχυση του Ελληνικού Στόλου. 

Στην δεύτερη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μικρότερο των δέκα μηνών,ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έθεσε εμφατικά και το μείζον ζήτημα της συνεχούς παραβατικής συμπεριφοράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο. 

Με εκπεφρασμένη την αμερικανική πεποίθηση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διασφάλιστη της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τη συνάντηση άλλωστε συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Παράλληλα, συζητήθηκαν προγράμματα εκσυγχρονισμού μονάδων ΕΔ αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

Από την άλλη ανέδειξε περαιτέρω τις  δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

Κατά την παραμονή του στο Πεντάγωνο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Mr. Gregory M. Kausner, Deputy Director of the Defense Security Cooperation Agency, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε τη συνολική αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο, υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων της 18ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 2018, με εστίαση στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ