Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατόπεδο Παράσχου: Tρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων της μάχης του Πόγραδετς

01.11.2017 | 11:55
Το στρατόπεδο "Παράσχου"  πραγματοποίησε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, κατά τη μάχη του Πόγραδετς (Δεκέμβριος 1940), τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017. 

Έχουν πέρασει 77 χρόνια μετά από τη μάχη του Πόγραδετς.  Η   29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «Πόγραδετς» στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής αξίας του 29 ΣΠ (του οποίου η Ταξιαρχία αποτελεί την ιστορική του συνέχεια), και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, κατά τη μάχη του Πόγραδετς (Δεκέμβριος 1940), τελέστηκε, στον χώρο του μνημείου του στρατοπέδου «ΛΓΟΥ (ΠΖ) Βίκτωρος Παράσχου», τρισάγιο μνήμης και τιμής.

Κατά την τελετή η ΕΑΑΣ Ροδόπης παρέδωσε συμβολικά λήκυθο με χώμα από το πεδίο της Μάχης «Πόγραδετς».

Η ιστορική σημασία της μάχης του Πογραδετς

Ο ταξίαρχος Γιώργος Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της μάχης του Πόγραδετς. Η μάχη του Πόγραδετς δόθηκε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου μεταξύ του ελληνικού και ιταλικού στρατού.

Η μάχη ξεκίνησε όταν ελληνικές μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού, επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στις 27 Νοεμβρίου 1940. Στις 28 Νοεμβρίου 1940, οι Έλληνες κατέλαβαν το Όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, ανοίγοντας μια είσοδο μεταξύ των ιταλικών στρατευμάτων. Άλλη μια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Λόφο 1244, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν την αριστερή γραμμή του μετώπου που σχημάτισαν μια νέα γραμμή στις 30 Νοεμβρίου. Οι Έλληνες εισήλθαν στο Πόγραδετς την ίδια ημέρα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ιταλικής μεραρχίας Αρέτσο και έσπασαν τις γραμμές τους, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να υποχωρήσουν προς το Ελμπασάν. Η μάχη του Πόγραδετς τελείωσε την ίδια ημέρα και κόστισε 3.000 Έλληνες νεκρούς.

Η μάχη του Πόγραδετς είχε περισσότερες επιτυχίες στα βορειοανατολικά. Η νίκη του ελληνικού στρατού ανάγκασε τους Ιταλούς να υποχωρήσουν βόρεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περικύκλωση και η ολοκληρωτική ήττα. Αυτό οδήγησε στη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Βορείου Ηπείρου από την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από http://www.xronos.gr
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ