Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΕΕ - Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο αναμένεται "τις επόμενες ημέρες"

11.06.2014 | 09:23
Ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, παρέπεμψε «στις επόμενες ημέρες», στην καλύτερη περίπτωση, την επίτευξη μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο κατά την άφιξή του απόψε στην έδρα της Επιτροπής για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας για το θέμα αυτό.

«Αυτό θα πάρει πολλές ημέρες(…) μια συμφωνία πιθανώς θα επιτευχθεί στις επόμενες ημέρες όχι όμως απόψε» δήλωσε ο Επίτροπος, ο οποίος διευκρίνισε ότι έχει ήδη προγραμματισθεί οι διαπραγματεύσεις να επαναληφθούν αύριο γύρω στις 1000 με 1030 το πρωί.

Επιπλέον η ρωσική εταιρεία Gazprom μετέθεσε για τις 16 Ιουνίου το τελεσίγραφο προς το Κίεβο για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους και την συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία στις Βρυξέλλες.

"Η ρωσική πλευρά έκανε ένα βήμα υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται το τελευταίο διάστημα με αρκετά εντατικό ρυθμό και αποφάσισε ότι η μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής θα μεταφερθεί για τη Δευτέρα στις 10.00", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.

Στόχος των συνομιλιών ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ και της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν και τον ευρωπαίο επίτροπο είναι η επίτευξη συμφωνίας επί της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία και η διευθέτηση του χρέους της.

Το Κίεβο αρνείται να αποπληρώσει το χρέος, το οποίο ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ζητεί τη μείωση κατά το ήμισυ της τιμής του φυσικού αερίου που έχει ορισθεί από τη Gazprom στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που συνιστά και την υψηλότερη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ