Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Συνοδεία φρεγατών" το ερευνητικό Barbaros ανοιχτά της Αμμόχωστου

05.12.2013 | 07:45


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

"Συνοδεία φρεγατών", όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα  Takvim, κινείται ανοιχτά Κύπρου   στην Αν. Μεσόγειο,το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός  Χαϊρεττίν Πασά" («Barbaros Hayrettin Pasa» ) κάνοντας, πάντα κατά την εφημερίδα, σεισμικές έρευνες.Το πλοίο, συνεχίζει η   Takvim,  αναμένεται να κατεβεί και στην περιοχή στη «νότια Κύπρο» όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της, για την οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχει ...διαφωνία.

Το δημοσίευμα έχει τίπλο «Το Μπαρμπαρός ανοίχτηκε στην Κύπρο», και μεταξύ άλλων γράφει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο,που  υπάρχουν τα πιο πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Τουρκία δεν αφήνει τα ...κυριαρχικά της δικαιώματα στη «νότια Κύπρο». Παρόλο που η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για φρεγάτες ελληνική πηγή ανέφερε ότι το Barbaros Hayrettin Pasa κινείται ανοιχτά της περιοχής Αμμόχωστου  συνοδεία μιας φρεγάτας.

Σήμα μέσω δορυφόρου

Πάντως αυτού του είδους τους ισχυρισμούς ( περί ...δικαιωμάτων κλπ) εξυπηρετεί και η τακτική της Άγκυρας να δίνει περιοδικά το <<Μπαρμπαρός>> σήμα μέσω δορυφόρου για την παράνομη πορεία του. που αποτελεί πρόκληση έναντι της Κύπρου.Νωρίτερα το σκάφος είχε κάνει έρευνες στις νότιες ακτές της Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή Αλεξανδρέττας και Μερσίνας.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, κ. Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει λίγο πιο πριν- όταν το σκάφος ήταν στην Μαυρη Θάλασσα-  ότι η Άγκυρα στοχεύει να επεκτείνει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι την περιοχή γύρω από την Κύπρο( και νοτίως)  σε περίπτωση που ο Τουρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν συμφωνούσε. Το Barbaros Hayrettin Πασά όταν ολοκλήρωσε τις έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα, στάλθηκε προς την Κύπρο, προφανώς  μετά από έγκριση του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν - και κάποιο σχεδιασμό του εξυπηρετεί.Τώρα μέχρι που και πως θα κινηθεί το σκάφος, είναι ακόμα ανοιχτό...

 Νόμισμα "με δυο όψεις"

Πάντως τότε  που είχε ειπωθεί αυτό από τον Γιλντίζ για τον Ερντογάν, είχε εκτιμηθεί από ειδικούς   ότι η δυνατότητα που κρατούσε για τον εαυτό του ο Τούρκος Πρωθυπουργός,μπορεί να είναι ένα νόμισμα <<με δυο όψεις>> και να διαλέξει όποια θέλει την στιγμή που θέλει ή στριμωχθεί.... από ΗΠΑ, Ισραήλ  ή άλλη πλευρά θέλει σταθερότητα στην περιοχή. Και αυτές είναι πολλές χώρες.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ