Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Αντάρτες συνομιλούν με την Ρωσία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών

04.07.2018 | 14:57
Oι αντάρτες στη νότια Συρία, όπου ο κυβερνητικός στρατός διεξάγει επιχείρηση για την ανακατάληψη εδαφών, θα έχουν σήμερα μια κρίσιμης σημασίας συνάντηση με Ρώσους διαπραγματευτές, δήλωσαν δύο πηγές της αντιπολίτευσης.

Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Δαμασκός στις 19 Ιουνίου έχει στόχο την ανακατάληψη της επαρχίας Ντεράα από τους αντάρτες. Μέχρι στιγμής ο κυβερνητικός στρατός έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στην περιοχή χάρη σε φονικούς βομβαρδισμούς ή συμφωνίες «συμφιλίωσης» που υπεγράφησαν υπό την αιγίδα της Μόσχας.

«Ο κύκλος των συζητήσεων (της Τετάρτης) ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας: είτε οι ομάδες των ανταρτών θα δεχθούν τη συμφωνία, είτε η στρατιωτική επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά», επεσήμανε μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις στην πόλη Ντεράα.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία προειδοποίησε την Τρίτη τις ομάδες των ανταρτών ότι η Τετάρτη θα είναι η τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων και ότι θα πρέπει να δώσουν την τελική τους απάντηση», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Οι δύο πλευρές είχαν συζητήσεις χθες Τρίτη ως τα μεσάνυκτα, μετά το πέρας των οποίων οι Ρώσοι φέρονται να αρνήθηκαν τα αιτήματα των Σύρων ανταρτών, επιμένοντας στις δικές τους προτάσεις.

Οι Ρώσοι αρνούνται «τη μεταφορά μαχητών ή αμάχων» σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, σημείωσε η πηγή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλα προπύργια των ανταρτών.

Η πρόταση των Ρώσων προβλέπει κυρίως την παράδοση των βαρέων και μεσαίων όπλων των ανταρτών, «την επιστροφή του στρατού στους στρατώνες» αλλά και των κυβερνητικών θεσμών στην περιοχή καθώς και την ανάπτυξη της συριακής αστυνομίας.

Από την άλλη οι αντάρτες επιθυμούν την επιβολή συνολικής εκεχειρίας, με την παράδοση των βαρέων όπλων να ακολουθεί. Επίσης ζητούν την απόσυρση του κυβερνητικού στρατού από τις περιοχές που κατέλαβε κατά την τελευταία του επίθεση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ