Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Eπίτευξη συμφωνίας για την αποκατάσταση της υδροδότησης της Δαμασκού

12.01.2017 | 12:53
 Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια συμφωνία που προβλέπει την ανάκτηση του ελέγχου μιας ανταρτοκρατούμενης περιοχής στη Δαμασκό και την επαναφορά της υδροδότησης στην πρωτεύουσα, μια πληροφορία που διαψεύδει η αντιπολίτευση.

Η Ρωσία από την πλευρά της, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επιβεβαίωσε τη διοργάνωση στις 23 Ιανουαρίου στο Καζακστάν ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί λύση στη σύγκρουση που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 310.000 ανθρώπους από το 2011.

Η συμφωνία την οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της Δαμασκού Αλάα Ιμπραχίμ αφορά την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι βασικές πηγές υδροδότησης της πρωτεύουσας, 15 χιλιόμετρα μακριά.
Ο κύριος όγκος του πόσιμου νερού της Δαμασκού προέρχεται από την Ουάντι Μπαράντα, όμως εξαιτίας των μαχών πολλά κανάλια έχουν καταστραφεί, προκαλώντας τη διακοπή της ύδρευσης για χιλιάδες ανθρώπους.

Βάσει της συμφωνίας, οι περίπου 600 άμαχοι που πολιορκούνταν από τον στρατό στη συνοικία αυτή, μπόρεσαν να την εγκαταλείψουν, σύμφωνα με μια τοπική πηγή.
Ο πρόεδρος Άσαντ είχε δηλώσει αποφασισμένος να ανακαταλάβει τη συνοικία αυτή και να διασφαλίσει την παροχή νερού στη Δαμασκό και οι μάχες εκεί συνεχίζονταν παρά την επίτευξης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη Συρία από τις 30 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας, η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι αντάρτες θα παραδώσουν τα βαρέα όπλα τους και ότι ξένοι μαχητές θα εγκαταλείψουν την Ουάντι Μπαράντα.

«Στη συνέχεια ο στρατός θα εισέλθει στην περιοχή για να προχωρήσει στην αποναρκοθέτησή της (…) προκειμένου να προετοιμαστεί η είσοδος των ομάδων συντήρησης (…) ώστε να επισκευαστούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις αντλίες και τα κανάλια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις», διευκρίνισε ο Ιμπραχίμ.
Παρόλα αυτά ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο Άχμαντ Ραμαντάν, έκανε λόγο για «ανακριβή» ανακοίνωση.

«Πρόκειται για ψυχολογικό πόλεμο» του καθεστώτος και των συμμάχων του.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επίσης διέψευσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, όμως επιβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι που επιθυμούν να φύγουν από την Ουάντι Μπαράντα μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

Το συριακό καθεστώς κατηγορεί τους αντάρτες και την τζιχαντιστική οργάνωσης Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) ότι έκοψαν επίτηδες την παροχή νερού στη Δαμασκό. Οι αντάρτες από την πλευρά τους αρνούνται ότι μαχητές της Φάτεχ αλ Σαμ βρίσκονται στην περιοχή και κατηγορούν με τη σειρά τους τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τις υποδομές.

Στη βόρεια Συρία το καθεστώς αύξησε το τελευταίο 24ωρο τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών, κυρίως στην Αταρέμπ και τη Χα αλ Άσαλ στην επαρχία του Χαλεπιού.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ