Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα “μαζεύει” ο Ερντογάν για τις επιθετικές επιχειρήσεις στη Συρία - ΦΩΤΟ

14.12.2018 | 07:30
Έπειτα από την εμφατική ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν την Τρίτη για μια μαζική επιθετική επιχείρηση κατά των τρομοκρατών Κούρδων μαχητών στον Ευφράτη ποταμό, φαίνεται πως οι Αμερικανοί ενδεχομένως να “έβαλαν χέρι” στον “Σουλτάνο” ο οποίος τα “μαζεύει” και αναθεωρεί το επιθετικό επιχειρησιακό πλάνο του.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την Τετάρτη πως: “"Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε αυτή την περιοχή βιώσιμη και ειρηνική. Έφτασε η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την πρόθεσή μας να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες στα ανατολικά του Ευφράτη, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει μια επιχείρηση εκεί.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν και θέλουμε αποφασιστικά να φέρουμε την ειρήνη και την ηρεμία στους πολίτες ανατολικά του Ευφράτη, όπως κάναμε και σε άλλες περιοχές της Συρίας”.

Ενώ νωρίτερα το Τουρκικό Εθνικής Συμβούλιο Ασφαλείας είχε δηλώσει ότι η κύρια απειλή για την πολιτική διευθέτηση στη Συρία προέρχεται από τα κουρδικά εδάφη στα βορειοανατολικά της χώρας.

Από ότι φαίνεται όμως, το μεγαλεπήβολο πλάνο της Τουρκίας για την πλήρη εκκαθάριση της κουρδικής απειλής στην περιοχή, δέχθηκε κάποιες τροποποιήσεις.
Αντί για μια ολομέτωπη επίθεση, ο τουρκικός στρατός εξετάζει διάφορες μικρότερης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον θυλακών όπου είναι εγκατεστημένοι οι Κούρδοι μαχητές στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Hürriyet.Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια νέα επίθεση κατά των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία εντός ολίγων ημερών. Η απόφαση κινδυνεύει από περαιτέρω πολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη αντιταχθεί στην κίνηση.

Η Άγκυρα βλέπει το YPG ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, το YPG αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και συνεπώς απολαμβάνουν της δυναμικής υποστήριξης των ΗΠΑ, ένα γεγονός που δημιουργεί τριβές μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, την ίδια στιγμή που στην περιοχή αυτή είναι εδραιωμένα αμερικανικά στρατεύματα που υπολογίζονται σε δύο χιλιάδες.Ο τουρκικός στρατός αναπτύσσει περαιτέρω στρατιωτικές δυνάμεις και παρέχει ακόμα περισσότερο εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία, ενώ προετοιμάζει πυρετωδώς τα στρατεύματά του στη νοτιοανατολική Τουρκία για την επικείμενη επίθεση.

Στρατιωτικές πηγές θεωρούν ότι η επίθεση που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί στα σύνορα μήκους 500 χιλιομέτρων με τη Συρία, όπως δήλωσαν στην Hürriyet.

Αντίθετα, η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει την υλοποίηση και την εκτέλεση μικρότερης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον θέσεων που κατέχουν οι Κούρδοι μαχητές (YPG), ακριβώς στο εσωτερικό της Συρίας.

Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η χρήση του υποστηριζόμενου από την Τουρκία, Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που δραστηριοποιείται στη δυτική όχθη του Ευφράτη, για την επίθεση.Η Τουρκία κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής αυτής μετά την απομάκρυνση των μαχητών του ISIS , κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη” το 2016.

Επίσης, ένας άλλος πολύ σημαντικός αντικειμενικός σκοπός για την Τουρκία είναι το Kobane, νοτίως της Τουρκίας, που είναι στρατηγικής σημασίας και ελέγχεται από τους Κούρδους.

Μια ακόμα επιλογή για τον τουρκικό στρατό είναι να χρησιμοποιήσει ως σημεία προώθησης τις νοτιοανατολικές τουρκικές πόλεις Akçakale, που βρίσκονται απέναντι από το Tel Abyad της Συρίας και το Ceylanpınar, καθώς επίσης και τις πόλεις Şenyurt και τον Nusaybin στη Συρία.

Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT δημοσίευσε χθες δορυφορικές εικόνες από τη Συρία, δείχνοντας τις φερόμενες ως οχυρωμένες θέσεις των Κούρων μαχητών (YPG) στο Kobane και το Tel Abyad.


Με πληροφορίες από: Ahval / Sputnik

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ