Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα "τρελά κι απίθανα" που ένας αντισυνταγματάρχης πιστεύει ότι θα αλλάξει ο Α/ΓΕΣ

15.03.2013 | 00:30

Η επιλογή και τοποθέτηση του Αντγου Αθανάσιου Τσέλιου στο αξίωμα του Α/ΓΕΣ, ήταν από τα λίγα θετικά που έχει κάνει η υφιστάμενη πολιτική ηγεσία της χώρας και αφορά τον Ελληνικό Στρατό και νομίζω ότι, σε βάθος χρόνου θα καταγραφεί ως μια «σοφή επιλογή».

Δυστυχώς, τα τελευταία 20 έτη της στρατιωτικής μου σταδιοδρομίας υπηρετώντας ως Αξκός, γνωρίζοντας είτε άμεσα είτε έμμεσα τις ενέργειες του εκάστοτε αρχηγού ΓΕΣ διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι προέβησαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού για την προσωπική τους προβολή και μόνο, ικανοποιούσαν σχεδόν απόλυτα τα όποια πολιτικά αιτήματα παράλογα ή μη, δεν είχαν όραμα για έναν μικρό αλλά αξιόμαχο στρατό που αντλεί την δύναμή του κυρίως από το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό του (μόνιμοι, κληρωτοί και έφεδροι) αν και συνεχώς αυτό αποτελούσε το μότο της καμπάνιας που έστηναν και ήθελαν να έχει αποτελέσματα στο κοινό που απευθυνόταν. Έτσι λοιπόν έζησα τις παρακάτω «τραγικές» καταστάσεις από διάφορες θητείες Α/ΓΕΣ και των επιτελείων τους :
  • Περίοδο με έκδοση διαταγών περί στολών και εορτών κατά ριπάς και για την βελτίωση της εκπαίδευσης κάθε ….. Πρωτοχρονιά και τα σήματα στις στολές μας να αλλάζουν θέση και χρώματα !!!
  • Μετάθεση στελέχους από Σύμη στον Έβρο και έτερου από Βέλγιο στη Μαδρίτη και να κλαίνε και οι 2 αλλά για διαφορετικούς λόγους… (1)
 
  • Τυποποίηση, αξιολόγηση και αυτοέλεγχος των μονίμων στελεχών του Ε.Σ με μεθοδολογία που εφαρμόζεται στον κορυφαίο ίσως στρατό της γης αλλά με διαθέσιμα κονδύλια για την υλοποίηση του ανάλογα φυλών Αμαζονίου το δε πλαίσιο υλοποίησης ΑΥΣΤΗΡΩΝ προδιαγραφών, τα δε αποτελέσματα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ?@?!@?; (2)
 
  • Προμήθειες υλικών που προβλημάτισαν σχεδόν όλους τους αναλυτές πληροφοριών παγκοσμίως όπως η εικόνα μαχητού με σύγχρονο τυφέκιο, laser καταδείκτη αλλά αδιάβροχο τύπου πόντζο και ημι-αντίσκηνο στο σακκίδιο με ξύλινα πασαλάκια…. (3)
 
  • Στρατιωτικοί γιατροί που μετά την ειδικότητά τους και κάποια μεταπτυχιακή εκπαίδευση (πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολη και εξαιρετικά εξειδικευμένη) στο εξωτερικό, με τον επαναπατρισμό τους ή λίγους μήνες μετά τοποθετούνταν σε κάποια θέση προκειμένου να κάνουν τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης αλλά έβλεπαν νοσοκομείο και δραστηριότητες ανάλογες μόνο σε σειρές της τηλεόρασης και αυτό υπό καλές καιρικές συνθήκες…. (4)
 
  • Μονάδες που λάμβαναν ποσά για εξυπηρέτηση των δαπανών τους που δεν επαρκούσαν ούτε στο ελάχιστο, ενώ άλλες «δεν ήξεραν τι να τα κάνουν» αφού ήταν τυχερές και η κατάληξη του επωνύμου του Διοικητή τους ήταν όμοια με αυτή κάποιου Αντγου.
 
  • Μονάδες και επιτελεία που πολλές Δευτέρες είχαν επίσκεψη Αρχηγού για να δικαιολογηθεί το μακρινό ταξίδι και παραμονή του εκτός Αθηνών την Κυριακή για να δει την αγαπημένη του ομάδα (5)
 
  •   Μονάδες με 50 στελέχη και 50 κληρωτούς και Μονάδες με 30 στελέχη και 300 κληρωτούς αλλά οι απαιτήσεις ακριβώς ίδιες και όλος ο λογικός κόσμος να αναρωτιέται..

Όλα αυτά όμως κάπου εδώ θα τελειώσουν γιατί υπάρχει Αρχηγός που έζησε τον Ελληνικό Στρατό με όλες τις αναφερόμενες καταστάσεις, που πάντα όπου τοποθετήθηκε ήταν αποτέλεσμα της αξίας του και της αξιολόγησης των προϊσταμένων του ότι αποτελούσε τον ενδεδειγμένο Αξκό για την υπόψη θέση. Η Διοίκηση του ήταν κάτι παραπάνω από υποδειγματική και είχε καταφέρει από όποια Μονάδα, Στρατιωτική Σχολή ή Σχηματισμό διοίκησε με την αποχώρησή του να κάνει το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού να δακρύζει για τον Αξκό πατέρα, συνάδελφο και φίλο που έφευγε και μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε το ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΟΛΩΝ σε καλές και κακές στιγμές.

Οι Μονάδες που υπηρέτησε τον είχαν περισσότερες ώρες κοντά τους απ’ ότι η οικογένειά του. Όσοι από το στρατιωτικό προσωπικό σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τρίτο πρόσωπο για εξυπηρέτηση θεμιτών ή αθέμιτων αιτημάτων τους και όχι τον άμεσο και ενδεδειγμένο τρόπο τους παροτρύνω να το «ξανασκεφτούν» γιατί θα χάσουν πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζουν ότι θα κατακτήσουν. Πολύ σύντομα στο «μαγαζάκι» και τις «υποχθόνιες δραστηριότητες» του ΓΕΣ/ΕΓΑ θα μπει ταμπέλα ΚΛΕΙΣΤΟΝ. Όσοι αγαπούν την εκπαίδευση θα έρθουν οι μέρες που θα τους κάνουν να νοιώσουν μαχητές και όχι «ένστολες αντιπροσωπείες» για εξυπηρέτηση αναγκών εορτών και τελετών. Οι διεθνείς αναλυτές και γνώστες των στρατιωτικών θεμάτων που σχολιάζουν σε ηλεκτρονικά μέσα την μη Νατοϊκή εμπειρία του κ. Αρχηγού να λάβουν υπόψη τους ότι αποστολή του αρχηγού ΓΕΣ είναι να οργανώσει και να διοικήσει τον Ελληνικό Στρατό έχοντας ως βάση την υπάρχουσα πραγματική κατάσταση και τις υφιστάμενες ανάγκες. Όταν τώρα μετά την ανάπτυξη που θα γνωρίσει σύντομα η χώρα μας - σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΥΠ.ΟΙΚ – και αποκτήσουμε Νατοϊκές υποδομές και προσωπικό εκπαιδευμένο και αμειβόμενο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ τότε ας επιλεγεί ως Αρχηγός ο Αξκός με το διαβατήριο που φέρει τις περισσότερες σφραγίδες.
Όσοι είχαν μάθει να περιτριγυρίζουν το ΓΕΣ για να κερδίσουν κανένα έργο είτε για λόγους προβολής στην περιοχή τους είτε για ίδιον όφελος θα ήταν πιο συνετό να απευθυνθούν σε άλλες υπηρεσίες και Υπουργεία μήπως έχουν καλύτερη τύχη. Όσοι υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις γνωρίζουν ότι υπήρξαν κάποιοι εκλεκτοί Αξκοί που οι αξίες τους, οι ενέργειές τους, ο πατριωτισμός τους και η συμπεριφορά τους ακόμα και μετά την αποστρατεία τους έχτισε ένα μύθο γύρω από το όνομά τους που πλανάται σε χώρους που υπηρέτησαν και προκαλεί δέος και σεβασμό σε όλους τους επόμενους. Ένας από αυτούς είναι και ο τωρινός Αρχηγός.
Ο μοναδικός αντίπαλός του είναι ο χρόνος γιατί έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα που θέλουν λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προτείνω τον όποιο θελήσει να γνωρίσει το έργο που άφησε μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ο σημερινός Α/ΓΕΣ να περάσει από τα σημεία όλης της Ελλάδος που υπηρέτησε να τα δει και να ακούσει το προσωπικό που τον έζησε από κοντά για να γνωρίσει την «σφραγίδα και υπογραφή του». Είμαι σίγουρος ότι τον περιμένουν δύσκολες μάχες αλλά έχει τον τρόπο του για να τις κερδίσει και να αναπτερώσει το χαμηλό ηθικό του στρατεύματος αφού πάντα προτεραιότητά του ήταν το προσωπικό και όχι η προσωπική του προβολή . Θέλει να διοικήσει και να καθοδηγήσει τους υφισταμένους του δια τους παραδείγματος όπως έκαναν οι Καπραβέλος, Παναγιωτάκης και Ζιαζιάς που όλοι εμείς οι μικρότεροι Αξκοί πάντα χαιρετούμε με θαυμασμό και όχι να αποτελέσει ακόμα ένα αρχηγό που στόχο έχει να γίνει πολιτικός ή να καταλάβει θέση σε ΔΕΚΟ ή να τον βολέψουν κάπου μετά. Ας καταλάβουν όλοι - και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι – ότι η σελίδα για τον Ελληνικό Στρατό άλλαξε….

Όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά περιστατικά και τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα του πρόσφατου παρελθόντος δεν είναι τυχαίες αλλά ήμουν αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυς.


Νικόλαος Σκιαδάς
Ανχης ε.α
Μέλος της οικογένειάς του
Υποσημειώσεις
(1) Κλασικές περιπτώσεις στρατιωτικών που δεν είχαν ή είχαν μπάρμπα από την Κορώνη και ακολούθησαν ή όχι την διαταγή του ΓΕΣ περί «αποφυγής χρήσεως πλαγίων μέσων»
(2) Αξέχαστη η περίπτωση αξιολόγησης γυναίκας υπαξιωματικού ΔΒ με 20 έτη υπηρεσίας και κατεχόμενη ειδικότητα «χειριστής τηλετύπου», με υπηρέτηση μόνο σε επιτελεία ως βοηθός (άριστη χρήση Η/Υ) και επειδή ο κανονισμός ήταν ΣΟΦΟΣ και ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΣ και μέχρι να βρεθεί από μουσείο ή άλλη ανάλογη πηγή τηλέτυπο κάναμε πρακτική δοκιμασία με την παραδοχή: έστω ότι έχει καταστραφεί το τηλέτυπο και έχεις μόνο κινητό τηλέφωνο. Γράψε σε μορφή SMS το παρακάτω ΑΜΕΣΟ σήμα……..
(3) Ήταν η 2η φορά που οι ξένες υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών προβληματίζονταν. Την 1η φορά ήταν η πρωτοσέλιδη φωτογραφία σε διάσημο ξένο περιοδικό στρατιωτικής θεματολογίας Έλληνα πεζοναύτη από διασυμμαχική άσκηση που με την παράνοια περί ασφαλίσεως οπλισμού που επικρατούσε τότε εξορμούσε από ΑΒΑΚ με τυφέκιο που είχε στους αορτηριούχους ευμεγέθη λουκέτα αλλά με μονωτικές καλυμμένα έτσι ώστε να δημιουργούνται απορίες για το τι κρυβόταν και πως το χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες Πεζοναύτες.
(4) Λίγο καιρό αργότερα οι παραπάνω τεχνικές ονομάστηκαν από την Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα «MIL DOCTOR BRAIN FORMAT».
(5) Κυκλοφορούσε τότε έντονα η φήμη, ότι στρατιωτικό προσωπικό από τις Μονάδες που υποδέχονταν τις Δευτέρες τον Αρχηγό- ένθερμο οπαδό, είχε προστεθεί στους οπαδούς αντίπαλης ομάδας του εξωτερικού προκειμένου να μην προκριθεί η ελληνική ομάδα και έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις Τρίτες και Τετάρτες διότι ο περί ου ο λόγος θα ήταν ακόμα πιο πολλές μέρες στις Μονάδες αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΣΕΑ - ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ: Εφαγε και τους 3! Ποιοι ειναι οι νέοι Αρχηγοι

Συμμετοχή ΥΕΘΑ σε συνεδρίαση Αρχηγών και τι είναι το "σύστημα 4-2-1" στις κρίσεις στελεχών!
 
 Επαναφορά "θητείας Αρχηγών" τώρα για να σταματήσουν οι κρίσεις να είναι "θέατρο"

 

ΣΧΟΛΙΑ