Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταμπέλα διαμαρτυρία στον Ερντογάν για τους νεκρούς στη Σόμα - ΦΩΤΟ

17.05.2014 | 16:38
Mε την παραπάνω φωτογραφία του Πρακτορείου Cihan να δεσπόζει σήμερα στον τουρκικό τύπο, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το  φοβερού δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα και τις επιθέσεις του Ερντογάν και των ανθρώπων του κατά των διαμαρτυρομένων

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Cihan αναρτήθηκε είδηση με τον τίτλο «Πινακίδα που τα λέει όλα» και παρουσιάζεται την ταμπέλα στην είσοδο της Σόμα, η οποία είναι διαγεγραμμένη με μία μαύρη γραμμή και στο νούμερο του πληθυσμού, που έχει σβηστεί, γράφει « μείον 302 + ?».Και αυτό επειδή είχε αναφερθεί από  Τουρκο Υπουργό ότι εικάζουν πως οι νεκροί θα φθάσουν τους 302, αλλά δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας, διότι ορισμένοι ανθρακωρύχοι, που δεν είχαν βάρδια, μετά το συμβάν μπήκαν στο ανθρακωρυχείο για να σώσουν συναδέλφους τους, γι’ αυτό και δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν υπάρχουν και ορισμένοι ακόμα. 

Πάντως σήμερα 5η μέρα του πολύνεκρου δυστυχήματος στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Τανέρ Γιλντίζ, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 301. Επίσης τόνισε ότι διαπιστώθηκε το σημείο όπου βρίσκονται, εντός του ανθρακωρυχείου και δύο ακόμα ανθρακωρύχοι και συνεχίζονται οι εργασίες για να βγάλουν τα συνεργεία τις σορούς. Ο κ. Γιλντίζ είπε ότι με την έξοδο και των δύο άλλων θα ολοκληρωθούν οι εργασίες διάσωσης. 

Ο κ. Γιλντίζ είπε ότι στο ανθρακωρυχείο ήταν 787 εργάτες, από τους οποίους διασώθηκαν οι 485. Επίσης επεσήμανε ότι εάν υπάρχει αμέλεια, όποιος έχει γίνει αιτία στην αμέλεια αυτή, θα τιμωρηθεί.
 Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώθηκε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σε δύο ακόμα σημεία του ανθρακωρυχείου και γίνονται προσπάθειες κατάσβεσης. 

Στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Cihan αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας της Τουρκίας κ. Φαρούκ Τσελίκ, είπε ότι από το νόμο δεν επιβάλλεται η ύπαρξη «θαλάμου ζωής» στα ανθρακωρυχεία. Γι’ αυτό και η μη ύπαρξη «θαλάμου ζωής» στο συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο δεν αποτελεί έλλειψη. Ο Τσελίκ είπε ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ακόμα τη συμφωνία 176 του ILO και ότι θα παραπέμψουν την εν λόγω ρύθμιση στη Βουλή για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων βημάτων. 

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CNNTurk, αναφέρεται ότι η τραγωδία στη Σόμα, που οδήγησε σε πένθος όλη τη χώρα, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την έκθεση που είχε ετοιμάσει το Κρατικό Συμβούλιο Επιθεώρησης της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, το 2011, εξετάζοντας όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία. 

Στην έκθεση αυτή είχε επισημανθεί ιδιαίτερα η έλλειψη επιθεώρησης και η έλλειψη παιδείας των εργατών. Ακόμα είχε επισημανθεί και η αναγκαιότητα για συστηματική λήψη μέτρων για τις περιπτώσεις ατυχημάτων. 

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

 Εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε, χθες, στη Σμύρνη για το ατύχημα στη Σόμα, όπου η αστυνομία επενέβη με οχήματα ψεκασμού νερού και ότι μετά από αντίδραση των πολιτών, η αστυνομία αποσύρθηκε και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε. Η ομάδα των διαδηλωτών, περίπου 500 άτομα, φώναζε συνθήματα όπως «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση, Σμύρνη φρόντισε τη Σομα, Θα ζητηθεί λογαριασμός για τη Σόμα». Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πολλά άτομα από τη διαδήλωση αυτή. 
Φοιτητές του Πολυτεχνείου της Κων/λης (ITU) κατέλαβαν την Ανώτατη Σχολή Μεταλλουργών Μηχανικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα βιώθηκαν στη Σόμα. Οι καταληψίες φώναζαν το σύνθημα «Ο πόνος μας και η οργή μας είναι μεγάλη. Τα όσα βιώθηκαν στη Σόμα δεν είναι ατύχημα, δεν είναι πεπρωμένο, είναι σφαγή της εργατιάς και το πάθος της εξουσίας και του κεφαλαίου για κέρδη».Ενέργεια κατάληψης έγινε και στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν. 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στη Σόμα πραγματοποίησαν περίπου 5.000 άτομα στη Σόμα, τα οποία είχαν μεταβεί εκεί από τις γύρω περιοχές.
 Η αστυνομία επενέβη στην ομάδα των 5.000 ατόμων και στις συγκρούσεις που έγιναν τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένας δημοσιογράφος, και η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πέντε άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι της Σόμα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, χειροκροτώντας από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Η αστυνομία τελικά επενέβη στα πλήθη με πεπιεσμένο νερό, αέρια πιπεριού και πλαστικές σφαίρες. Οι Αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή της Σόμα. 

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή Καντικιόι (Χαλκηδόνα) στην Κων/λη, η οποία οργανώθηκε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ομάδα 150 ατόμων προέβη σε καθιστική διαμαρτυρία, ανάβοντας κεριά και έχοντας κοντά τους κράνη ανθρακωρύχων. Όταν τα πλήθη δε διαλύθηκαν με τις εκκλήσεις της αστυνομίας, επενέβη η αστυνομία. 

Διαβάστε ακόμη:


"Ο Ερντογάν έχει ακόμη αντοχές" - Γερμανικές εκτιμήσειςΦασισμός α λα τούρκα! Η στιγμή που Ερντογάν και φρούροι ξυλοκοπούν νεαρή κοπέλα
"Φύγε σπέρμα του Ισραήλ" είπε ο Ερντογάν σε διαδηλωτή πριν του επιτεθεί! ΒΙΝΤΕΟ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ