Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελετή Αποφοίτησης της 2ης Μικτής Σειράς ΣΟΤ - ΦΩΤΟ

19.11.2015 | 11:38
Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των πτυχίων αποφοίτησης της 2ης Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ).

Τα πτυχία απένειμε στους σπουδαστές ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. 


 

Το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) έχει ως αποστολή:

  • την παροχή θεωρητικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές όσον αφορά σε οπλικά συστήματα, μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) και τακτικές Αέρος – Αέρος και Αέρος - Επιφανείας.
  • την προκεχωρημένη επιχειρησιακή πτητική - πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών στην τακτική των αεροπορικών επιχειρήσεων και στη χρήση των οπλικών συστημάτων και μέσων ΗΠ σε συνάρτηση με την απειλή.
  • την επιχειρησιακή δομή και αξιολόγηση των μεθόδων τακτικής και αξιοποίησης των οπλικών συστημάτων και των μέσων ΗΠ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
  • την υλοποίηση δοκιμών αεροσκαφών, οπλικών συστημάτων και μέσων ΗΠ σε συνεργασία με το Τμήμα Δοκιμών και τα αντίστοιχα Τμήματα της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μελετών.
  • τη συμμετοχή στην προαγωγή και διάδοση της δημιουργικής τακτικής σκέψης στα στελέχη της ΠΑ με την έκδοση ή αναθεώρηση αντίστοιχων εγχειριδίων και εκπαιδευτικών σημειώσεων.
  • την παροχή εξειδικευμένης θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης σε θέματα Αεροπορικού Πολέμου σε στελέχη και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Το ΣΟΤ έχει την ευθύνη εκπόνησης και υλοποίησης οποιουδήποτε πτητικού προγράμματος του ΚΕΑΤ.Το ΣΟΤ ιδρύθηκε το 1975 ως απαίτηση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου παροχής προηγμένης επιχειρησιακής πτητικής εκπαίδευσης στην εναέρια μάχη.
Το 1976 συγκροτήθηκε η πρώτη σειρά εκπαίδευσης ιπταμένων με αεροσκάφη F-4E, F-5Ε και F-1CG, εστιασμένη σε τακτικές αναχαίτισης.
Το 1977 ξεκίνησε και η εκπαίδευση Ιπταμένων που προέρχονταν από Μοίρες Δίωξης Βομβαρδισμού με αεροσκάφη Α-7Η και F-104G με έμφαση σε αποστολές του ρόλου τους.

Από την ίδρυσή του, το ΣΟΤ ανήκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης και ως εκ τούτου είχε έδρα το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, την οποία και διατηρεί έως σήμερα.
Τον Οκτώβριο του 1983, το ΣΟΤ εντάχθηκε στο νεοσύστατο τότε ΚΕΑΤ.
Το ΣΟΤ παρέχει προκεχωρημένη εκπαίδευση σε στελέχη της ΠΑ αλλά και των άλλων κλάδων με τη Μικτή Σειρά και με τη Σειρά Ελικοπτέρων.

Μικτή Σειρά ΣΟΤ

Στη μικτή σειρά φοιτούν στελέχη της ΠΑ, τόσο Ιπτάμενοι όσο και από άλλες ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρήσεις όπως Ελεγκτές Αεράμυνας, Αμύνης Αεροδρομίων και Πληροφοριών. Η επιλογή τους για συμμετοχή στη σειρά προϋποθέτει ιδιαίτερη έφεση και εμπειρία στο επιχειρησιακό τους αντικείμενο γι’ αυτό.

Η συνολική διάρκεια κάθε σειράς είναι τρεις (3) μήνες. Αρχικά παρέχεται η απαραίτητη θεωρητική εκπαίδευση με σκοπό στη συνέχεια οι σπουδαστές να καταστούν ικανοί να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη πρακτική εκπαίδευση, που περιλαμβάνει σχεδίαση και εκτέλεση αποστολών, αποκορύφωμά των οποίων αποτελούν οι σχηματισμοί Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων[Composite Air Operations (COMAO)].

Σειρά Ελικοπτέρων

Επιπρόσθετα, στο χώρο του ΣΟΤ, διεξάγεται και η Σειρά Ελικοπτέρων (Ε/Π) με σκοπό την εκπαίδευση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων σε σύνθετο περιβάλλον εναέριων και επίγειων απειλών. Στη σειρά φοιτούν τόσο πληρώματα σε ελικόπτερα της ΠΑ όσο και στελέχη του Στρατού Ξηράς (από την Αεροπορία Στρατού), αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού (Ιπτάμενοι της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού).

Η συνολική διάρκεια κάθε Σειράς Ε/Π είναι τρεις (3) εβδομάδες από τις οποίες η πρώτη αποτελεί τη θεωρητική και οι επόμενες δύο (2) την πρακτική εκπαίδευση με τη σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών.

Η Μικτή Σειρά και η Σειρά Ε/Π αποτελούν τις πιο γνωστές σε διάρκεια και ένταση εκπαιδεύσεις που εκτελούνται στο Σχολείο Όπλων Τακτικής. Παράλληλα ωστόσο το ΣΟΤ επιφορτίζεται και με την εκτέλεση επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολογήσεων σε συνεργασία με το τμήμα Δοκιμών του Κέντρου. Υπό το πρίσμα αυτό, το ΣΟΤ λειτουργεί ως μία ειδική Μοίρα που εκτελεί δοκιμές στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Πέραν των ανωτέρω το Σχολείο Όπλων Τακτικής συμμετέχει ενεργά με τους εκπαιδευτές του στην οργάνωση, σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης «Ηνίοχος», η οποία είναι διακλαδική άσκηση μετά στρατευμάτων, οργανώνεται από την ΠΑ σε ετήσια βάση και αφορά διεξαγωγή συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα το ΣΟΤ παρέχει και θεωρητική εκπαίδευση με σκοπό την επιμόρφωση των στελεχών σε επιχειρησιακά και εξειδικευμένα θέματα έχοντας ως βασικό γνώμονα τη συνεχή προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των γνώσεων του προσωπικού των τριών κλάδων των ΕΔ. Η θεωρητική εκπαίδευση έχει τη μορφή είτε εκπαιδευτικών σειρών και σεμιναρίων στην έδρα του σχολείου, είτε εξαγωγής διδαγμάτων (Lessons Learned - Identified Recommendations for Improvement), τα οποία εκδίδονται μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαιδευτικού κύκλου. Έτσι, πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση μια σειρά Σεμιναρίων-Σειρών όπως COMAO, τρωτότητας στόχων, πληροφοριών Αρχηγών σχηματισμού.


Πηγή - haf.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ