Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ - Τι θα συζητηθεί

16.06.2017 | 10:08

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιντιρίμ έρχεται στην χώρα μας τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Γιλντιρίμ θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και περιφερειακά ζητήματα. Επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν και οι εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό. Ακόμα αναμένεται να συζητηθεί και το προσφυγικό και οι σχέσεις Ευρώπης Τουρκίας καθώς επίσης και η οργάνωση του Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας G2G θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού έρχεται μερικές μέρες αφού τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 28 Ιουνίου, δεδομένου ότι το κείμενο που θα παρουσιάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με το ΙΒΝΑ την Τετάρτη ένας αξιωματούχος από την Τουρκία θα φτάσει στην Αθήνα για να οργανώσει την επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ ενώ σημειώνεται ότι την Κυριακή αναμένεται να φτάσει ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ από το Δεκέμβριο του 2014 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου.

Επίσης, ο Γιλιντιρίμ αναμένεται να συναντήσει τους αντιπρόσωπους της τουρκικής διασποράς στην Θράκη , συνάντηση η οποία θα είναι ιδιωτική καθώς τελείται εν μέσω της θρησκευτικής εορτής ‘’Ραμαζάνι’’.

Η επίσκεψη του Τουρκου πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο η ελληνική πλευρά κρίνει την επίσκεψη ως μια θετική εξλελιξη μετά την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν στο Πεκίνο τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται τέλος ότι η  ανακοίνωση της επίσκεψης του Γιλντιρίμ πραγματοποιείται μετά τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών την περασμένη Παρασκευή.

Με πληροφορίες απο IBNA, Καθημερινή
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ