Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πυρομαχικά έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο πλοίο που πιάστηκε στα Ίμια

12.11.2013 | 15:58
Σφαίρες  διαμετρήματος, 7,62 χιλιοστών, για Καλάσνικοφ και μεγάλου διαμετρήματος για αντιαεροπορικά 12,7 χιλιοστών, έχουν εντοπισθεί στα 9 από τα 59 εμπορευματοκιβώτια του φορτηγού πλοίου Nour-M με σημαία Σιέρα Λεόνε, που ακινητοποιήθηκε, την Παρασκευή, από το Λιμενικό, κοντά στα Ίμια, καθώς θεωρήθηκε ύποπτο.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι στο αμπάρι του πλοίου πρέπει να βρίσκονται και όπλα και θα χρειαστεί γερανός προκειμένου τα εμπορευματοκιβώτια να μεταφερθούν στην προβλήτα για να ανοιχθούν.

Σημειώνεται ότι τα συνοδευτικά έγγραφα του πλοίου, που οδηγήθηκε αρχικά στη Σύμη και στη συνέχεια στη Ρόδο, ανέφεραν ότι μέσα στα 56 από τα συνολικά 59 εμπορευματοκιβώτια, βρίσκονταν 20.000 Καλάσνικοφ και πυρομαχικά.

Οι έλεγχοι στα κοντέινερ γίνονται παρουσία εισαγγελέα, του διευθυντή του Τελωνείου Ρόδου και τριών πυροτεχνουργών του Λιμενικού (δύυο της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του κλιμακίου της Ρόδου και ένας της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών), ενώ στον χώρο βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή όχημα της Πυροσβεστικής.Στην περιοχή, γύρω από το σημείο όπου έχει δέσει το πλοίο, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες το φορτίο του πλοίου είχε τελικό προορισμό τη Λιβύη, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από το 2011 εμπόλεμη ζώνη και στην οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων και καυσίμων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανώτατη πηγή από το Λιμενικό Σώμα τόνισε ότι η έρευνα για το φορτίο του πλοίου και τον προορισμό του θα χρειαστεί χρόνο.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο καπετάνιος και το 8μελές πλήρωμα του πλοίου έπεσαν σε αντιφάσεις για τον τελικό προορισμό του φορτίου, ενώ σχολιάζοντας την πληροφορία ότι παραλήπτης του φορτίου ήταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Λιβύης, πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η παρουσία και η πορεία του συγκεκριμένου πλοίου στα Ίμια, που πριν ακινητοποιηθεί μάλιστα έκανε ανορθόδοξες εναλλαγές πορείας.

«Η πατρίδα μας, ακόμα και με συνθήκες οικονομικής κρίσης, μπορεί και ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση -και με αφορμή τη χθεσινή επιτυχία- ότι τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» τόνισε  ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Τι δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

«Είναι ένα πλοίο που κρίνεται αναξιόπλοο. Έχει δηλαδή πολλές παρατηρήσεις και κρατείται γι' αυτό σε λιμάνι της Ρόδου. Μεταφέρει οπλισμό και αφορά στις εμπόλεμες ζώνες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα παραστατικά, μεταφέρει όπλα στη Λιβύη. Κατά δήλωση του καπετάνιου και μελών του πληρώματος -που είναι αντιφατικές μεταξύ τους- το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία, είτε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία», δήλωσε στο «Βήμα FM», ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το πλοίο “Nour-M” με πυρομαχικά, που ελέγχεται στη Ρόδο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «εάν κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ταρτούς, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ, ο οπλισμός αυτός πήγαινε για να ενισχύσει το καθεστώς, αν όμως πήγαινε στην Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθούσαν να περάσουν τον οπλισμό για όφελος των ανταρτών στη Συρία» και προσέθεσε: «Πάντως, τα παραστατικά λένε ότι πάει στη Λιβύη το πλοίο. Εντολέας ήταν το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, όμως, δεν έχουμε καμία ενόχληση μέχρι στιγμής ούτε από τη Λιβύη ούτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων. Έχουμε καταφέρει να διαπιστώσουμε, ανοίγοντας όσα κοντέινερ είχαμε πρόσβαση, ότι είναι φυσίγγια που χρησιμοποιούνται από Καλάσνικοφ, αντιαεροπορικά βλήματα και βλήματα των 50 mm που χρησιμοποιούνται από πυροβόλα όπλα. Έχουν ανοιχθεί περίπου εννέα κοντέινερ σε σύνολο 55. Τα υπόλοιπα δεν είναι προσβάσιμα για να ανοιχθούν, πρέπει να ξεφορτωθούν. Έχουν έρθει πυροτεχνουργοί, ώστε να μην ανοιχθούν σε περίπτωση που υπάρχει παγίδευση, και μετά θα γίνει ο έλεγχος για το τι υπάρχει μέσα», επισήμανε ο υπουργός.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ