Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κίεβο είπε ΟΧΙ στην ανθρωπιστική οχηματοπομπή της Ρωσίας...

12.08.2014 | 15:07
Το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει στη ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος αν έχει στρατιωτική συνοδεία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ εξέφρασε την «ανησυχία» του στον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν για μια ενδεχόμενη «μονομερή» ρωσική αποστολή.
Η ΕΕ εκταμιεύει 2,5 εκατ. ευρώ βοήθεια προς τους Ουκρανούς


Μια ρωσική αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών, τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία, αναχώρησε σήμερα εν μέσω δυτικών προειδοποιήσεων να μην χρησιμοποιηθεί η βοήθεια ως πρόσχημα για μια εισβολή.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ρωσική οχηματοπομπή η οποία μεταφέρει βοήθεια να εισέλθει στο έδαφος της χώρας εάν συνοδεύεται από τον ρωσικό στρατό ή από στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
Αναφερόμενος στη ρωσική οχηματοπομπή με βοήθεια που αναχώρησε σήμερα και κινείται προς την Ουκρανία, ένας σύμβουλος του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο Βαλερί Τσάλι, δήλωσε ότι «το φορτίο αυτό θα μεταφορτωθεί σε άλλα φορτηγά [στα σύνορα των δύο χωρών] από τον Ερυθρό Σταυρό».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε συνοδό από το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ή του ρωσικού στρατού» να εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας, επέμεινε ο Τσάλι. «Όλα θα γίνουν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε διαβεβαιώσει χθες το βράδυ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα οχήματα με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα έχουν στρατιωτική συνοδεία. «Το ζήτημα του τόπου όπου θα αφιχθεί και [του τρόπου] της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας θα αποφασιστεί από κοινού με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της ουκρανικής πλευράς», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ουκρανία δεν ελέγχει όλα τα φυλάκια στα σύνορά της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς ορισμένα έχουν καταληφθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας και διαμεσολαβητής για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Λεονίντ Κούτσμα είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι τα ρωσικά οχήματα θα συνοδευτούν εντός του ουκρανικού εδάφους από εκπροσώπους του Οργανισμού. Το φορτίο που μεταφέρουν τα περίπου 280 ρωσικά φορτηγά θα παραδοθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Λουγκάνσκ, είπε ο Κούτσμα, όπως θα συμβεί επίσης με τη βοήθεια από τις ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε την εκτίμηση ότι χωρίς τη συμφωνία της ΔΕΕΣ και της ουκρανικής κυβέρνησης, καμιά ρωσική οχηματοπομπή με βοήθεια δεν θα έπρεπε να μπει στη χώρα, καθώς όπως τόνισε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «μια προκάλυψη» από μέρους της Μόσχας για να επέμβει στρατιωτικά. Εάν οι όροι [της ΔΕΕΣ και του Κιέβου] δεν τηρούνται «δεν πρέπει να λάβει άδεια να περάσει» η οχηματοπομπή, δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ εξέφρασε την «ανησυχία» του στον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν για μια ενδεχόμενη «μονομερή» ρωσική αποστολή.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο εξέθεσε τις «πολύ έντονες ανησυχίες» του για το ενδεχόμενο μιας «μονομερούς ρωσικής αποστολής στο ρωσικό έδαφος», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Ολάντ «αναφέρθηκε στην ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Επέμεινε στο γεγονός ότι μια ανθρωπιστική επιχείρηση δεν πρέπει να γίνει στο ουκρανικό έδαφος παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με τις ουκρανικές εθνικές αρχές», όπως και «η μορφή και οι όροι» της επιχείρησης αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηλύσια Πεδία.

Η ΕΕ εκταμιεύει 2,5 εκατ. ευρώ βοήθεια προς τους Ουκρανούς

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ένα κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι θα διατεθεί ένα επιπλέον ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για να χορηγηθεί βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Η αξιωματούχος, η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η αρωγή αυτή δεν πρέπει να διανεμηθεί με κριτήριο «πολιτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς». «Είναι πολύ σημαντικό η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, να συμμορφώνεται προς τις αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας έμμεσα τη Μόσχα. Η Γκεοργκίεβα είπε εξάλλου πως θα περάσουν «ημέρες» πριν η οχηματοπομπή με τη βοήθεια της Ρωσίας φθάσει στα σύνορα με την Ουκρανία και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς θα διανεμηθεί η αρωγή σε όσους την έχουν ανάγκη. Πρέπει «επαληθεύεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το περιεχόμενο της ανθρωπιστικής βοήθειας [είναι] ακριβώς αυτό, ανθρωπιστική βοήθεια» επέμεινε η Γκεοργκίεβα και τόνισε πως αυτό «προφανώς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ό,τι μας λένε» σε αυτή την περίπτωση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία στέλνει στην Ουκρανία 280 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια


Στη "δίνη" του ρωσικού εμπάργκο οι Έλληνες αγρότες


Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το ρωσικό εμπάργκο και στα ελληνικά φρούτα


Προνομιακός εταίρος της Ρωσίας η Τουρκία την ώρα που εμείς "ψαχνόμαστε" 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ