Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Δεκαοκτώ κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Συρία

18.04.2016 | 16:53
Δεκαοκτώ Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της νύχτας, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν στη Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Νουσαϊμπίν, δήλωσαν σήμερα πηγές των δυνάμεων ασφαλείας

“Μια τρομοκρατική οργάνωση με πρωτεργάτες Κούρδους μαχητές του PKK εξαρθρώθηκε σε σύγκρουση με την αστυνομία στη νότια επαρχία Άδανα τη Δευτέρα”, δήλωσε ο ανώνυμα εκπρόσωπος της τουρκικής ασφάλειας.

Οι πηγές δήλωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας διενεργούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Νουσαϊμπίν όταν ξέσπασαν συγκρούσεις καθώς μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) προσπάθησαν να φθάσουν στην κοντινή συριακή πόλη Καμισλί.

Το μεγαλύτερο μέρος του Καμισλί τελεί υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας, η οποία, για την Άγκυρα, συνδέεται με το εκτός νόμου PKK.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν υποστηρίξει τις YPG στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δεν θεωρούν πως η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας είναι τρομοκρατική οργάνωση, μια στάση που έχει προκαλέσει ένταση με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Το ΡΚΚ- επίσης, αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- συνεχίζοντας την 30 ετών ένοπλη εκστρατεία της εναντίον του τουρκικού κράτους τον περασμένο Ιούλιο.
Από τότε, πάνω από 350 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν μαρτυρήσει και χιλιάδες τρομοκράτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις σε όλη την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, σημειώνονται οι πιο βίαιες συγκρούσεις από τη δεκαετία του '90 μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας που τηρούσε το PKK για δυόμιση χρόνια και η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο.

Την Κυριακή, μαχητές του PKK πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Νουσαϊμπίν κατά τη διέλευση αστυνομικού οχήματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι τρεις, δήλωσαν οι πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν επίσης με μαχητές στην πόλη Γιουκσέκοβα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, χθες, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, σύμφωνα με το οποίο ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε.

Μόνο το Σάββατο (προχθές), 15 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν στις πόλεις Νουσαϊμπίν, Σιρνάκ και Γιουκσέκοβα, ανέφερε ο τουρκικός στρατός στην καθημερινή ενημέρωσή του για τις συγκρούσεις την Κυριακή.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει πει πως θα συντρίψει το PKK. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση αφότου το PKK πήρε τα όπλα το 1984. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ