Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ισόβιος σουλτάνος ο Ερντογάν που πέρασε το δίλημμα "εγώ ή το χάος"

01.11.2015 | 20:14
Πραγματικός... σουλτάνος της Τουρκίας αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το γεγονός πως ως πρόεδρος της χώρας πια δεν συμμετείχε ενεργά στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν σήμερα Κυριακή (1.11.2015) στη χώρα. Ο Αχμέντ Νταβούτογλου που έχει πια αναλάβει τα ηνία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται και ένα το alter ego του Ερντογάν και η συντριπτική νίκη στις εκλογές κάνει τον Τούρκο πρόεδρο παντοδύναμο.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει ποσοστό 50,6% δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά η δύναμη της αντιπολίτευσης έχει μειωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν να φλερτάρει ακόμη και με την αυτοδυναμία! Και μάλιστα μετά από μια προεκλογική περίοδο που έγινε στη σκιά της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα και με το... μήνυμα που έστελνε η κυβέρνηση να είναι, επί της ουσίας, "Ερντογάν ή χάος".

Δεύτερο είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,1% και ακολουθούν το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,7% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,4. Το ποσοστό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί, αλλά όχι πολύ κάτω από το 48%. Σε συνδυασμό με τη μείωση της δύναμης του Εθνικιστικού Κινήματος και του κουρδικού κόμματος, το κόμμα των Ερντγοάν - Νταβούτογλου οδεύει προς ισχυρή αυτοδυναμία.

Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του ΚΔΑ είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους.

Μείωση και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει το 24,95% των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 40,79%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 24,95%, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,29%, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 13,12%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ