Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Ενίσχυση της συνεργασίας τους στην εξωτερική πολιτική συμφώνησαν Μόσχα και Άγκυρα

14.08.2018 | 16:25
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών,Σεργκέι Λαβρόφ, είχε σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της οποίας, αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα εξωτερικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία τους στην εξωτερική πολιτική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Έχουμε επιβεβαιώσει την επιλογή των χωρών μας να οικοδομήσουν μια στρατηγική συνεργασία σε εξωτερικά ζητήματα, εκτιμώ ότι θα συζητήσουμε λεπτομερώς τον συγκεκριμένο τομέα της συνεργασίας μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι εκτιμάει την άρνηση της Άγκυρας να συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Ρωσία και η Τουρκία εφαρμόζουν ανεξάρτητους δρόμους εξωτερικής πολιτικής. Εκτιμούμε σημαντικά την άρνηση των (Τούρκων) εταίρων μας να λάβουν μέρος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε.

«Ελπίζω ότι η αντικειμενική πραγματικότητα θα βοηθήσει να επικρατήσει η κοινή λογική και ότι θα επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αρχές που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα συμφωνήσουμε σε μια συλλογική δουλειά για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, σεβόμενοι ταυτόχρονα την κυριαρχία της ισότητας των κρατών και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις», σημείωσε ακόμη.

Άλλωστε, ο ίδιος, αναφερόμενος στις αμερικανικές κυρώσεις — συμπεριλαμβανομένων και εκείνων εναντίον της Τουρκίας — επεσήμανε ότι υποβαθμίζουν τις αρχές τους παγκόσμιου εμπορίου.

«Το έχω ξαναπεί για τις κυρώσεις: Είναι παράνομες, υποβαθμίζουν όλες τις αρχές του παγκόσμιου εμπορίου και τις αρχές που έχουν εγκριθεί από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες μονομερή μέτρα οικονομικής πίεσης είναι παράνομα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον διάλογο, προειδοποιώντας ότι οι απειλές και η πίεση στην Τουρκία θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στο ζήτημα της Συρίας, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι τόσο η Μόσχα, όσο και η Άγκυρα διεξάγουν διάλογο για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών σχετικά με τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της Ιντλίμπ.

Πηγή: Sputnik

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ