Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μαζικές συλλήψεις Κούρδων

08.12.2012 | 18:03
 Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δεκάδες κούρδους ακτιβιστές και πολιτικούς, μεταξύ αυτών και τον δήμαρχο μιας πόλης.
   Ο Σελίμ Σαντάκ, δήμαρχος της Σιίρτ, είναι μεταξύ των περίπου 60 Κούρδων που συνελήφθησαν στη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων σε τρεις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Πολλοί από τους συλληφθέντες είναι τοπικοί αξιωματούχοι, όπως σημειώνει το Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
   Οι τουρκικές αρχές έχουν φυλακίσει δεκάδες κούρδους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους από το 2009 με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
   Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
   Σύμφωνα με ανακοίνωση του BDP, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζονται.
   Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της Τουρκίας έκαναν άλλο ένα βήμα προς την ενδεχόμενη παραπομπή σε δίκη κούρδων βουλευτών οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με αυτονομιστές, επιδιώκοντας την άρση της ασυλίας τους--εξέλιξη που θα μπορούσε να σημάνει την εξασθένιση της κουρδικής εκπροσώπησης στη βουλή και να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση στη νοτιοανατολική Τουρκία.
   Δέκα Κούρδοι βουλευτές, εννέα εκ των οποίων ανήκουν στο BDP, κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση, καθώς σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί τον Αύγουστο εικονίζονται να αγκαλιάζουν ένοπλους αντάρτες του PKK.
   Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών αυτών.
   Περίπου 190 εκλεγμένα στελέχη του BDP βρίσκονται ήδη στη φυλακή, περιλαμβανομένων 37 δημάρχων. Έξι βουλευτές του κόμματος είναι επίσης στη φυλακή αφού δεν τους επετράπη να πάρουν τις έδρες που κέρδισαν στις εκλογές του 2011. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ