Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκική άσκηση "επίδειξη δύναμης" στο Αιγαίο - Ισχυρή ναυτική και αεροπορική παρουσία

21.05.2013 | 17:17
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Ναυτική άσκηση <<επίδειξης δύναμης>> πραγματοποιεί από χθες η Τουρκία στο Αιγαίο με την σημερινή παρουσία να έχει φτάσει σε πρωτοφανή, για τα τρέχοντα δεδομένα, μεγέθη!

Η τουρκική άσκηση, που σήμερα εξελίσσεται στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο,   παρακολουθείται από το Πολεμικό Ναυτικό και σταθμούς επιτήρησης και ελέγχου σε διάφορα σημεία.

Πρόκειται για την άσκηση ''Ντενίς Γκουρντού'' η οποία θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα. Χθες οι συμμετέχουσες ναυτικές δυνάμεις κινήθηκαν σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου  χωρίς να προκαλέσουν, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, με δράσεις εκτός δεσμευμένων περιοχών.Στην  ευρύτερη αυτή περιοχή, που  έχει ενεργειακό ενδιαφέρον, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 
 
Για τις ανάγκες της άσκησης έχουν δεσμευτεί συνολικά τρεις περιοχές σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου.
Αίσθηση , όπως προαναφέραμε, έχει κάνει ο πολύ μεγάλος αριθμός πολεμικών σκαφών που έχει ενεργοποιηθεί- ιδίως κατά την σημερινή φάση. Στρατιωτικοί  που έχουν γνώση των μεγεθών έλεγαν ότι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί < < επίδειξη δύναμης >>. Ορισμένες φάσεις της άσκησης αναμένεται να έχουν και αεροπορικό σκέλος - και πιθανόν χρήση ελικοπτέρων.  

Μέχρι στιγμής η τουρκική παρουσία σε αριθμούς σ΄ ότι έχει να κάνει με τον εναέριο χώρο του Αιγαίου ,έχει ως εξής:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   :     1 (4 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ :   10 (Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ     :    14
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ      :     2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ     :    15
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ    :    18
ΕΜΠΛΟΚΕΣ       : -
ΠΕΡΙΟΧΗ           :  ΒΟΡΕΙΟ & ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ