Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό χρήμα ψάχνει η Ρωσία

27.12.2014 | 10:37
Έκκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες και επενδυτές απεύθυνε ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, καλώντας τους να παραμείνουν στη ρωσική αγορά, παρά την δραματική υποτίμηση του ρουβλιού, χωρίς να πανικοβληθούν.

«Όσες επιχειρήσεις επιχειρούν στη Ρωσία θα υποφέρουν για λίγο, αλλά θα αναπληρώσουν τις απώλειές τους σε λίγα χρόνια», είπε ο Ρώσος πρέσβης, απευθυνόμενος κυρίως σε Τούρκους επιχειρηματίες του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Αν οι Τούρκοι φύγουν θα έρθουν στη θέση τους οι Κινέζοι, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.Η Ρωσία μελετά την κατασκευή μιας μεγάλης γέφυρας που θα ενώνει την χερσόνησο της Κριμαίας με τα ηπειρωτικά της εδάφη, μέσω του πορθμού του Κερτς. Ενδιαφέρον για το έργο έχουν επιδείξει και τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν, πρόσφατα, να συσφίξουν, έτι περαιτέρω, τους οικονομικούς δεσμούς ώστε ο όγκος του διμερούς εμπορίου να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά η κατάρρευση του ρουβλιού έχει φοβίσει πολλούς Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι αποσύρονται από τη ρωσική αγορά. Την αποχώρηση επιπλέον τουρκικών κεφαλαίων ήρθε να προλάβει ο Ρώσος πρέσβης.Η Κριμαία πάντως είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα. Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε πως η Μόσχα θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής αν η Τουρκία άλλαζε την στάση της σχετικά με το ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, υποτίθεται, οφείλει να ακολουθήσει κοινή γραμμή με την συμμαχία.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε πως με χαρά η Ρωσία θα δεχτεί την επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κριμαία. Μια τέτοια επίσκεψη θα αναγνώριζε, de facto, τη ρωσική προσάρτηση της περιοχής, από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο αγωγό Ρωσίας – Τουρκίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον South Stream, τον χαρακτήρισε «έργο του αιώνα», τονίζοντας την σημασία του για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε πως η Τουρκία προσελκύει μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, αν και εξέφρασε φόβους πως η πτώση του ρουβλιού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για να μην συμβεί αυτό, είπε, πρέπει να τουρκικά πρακτορεία να προσφέρουν δελεαστικά πακέτα προσφορών στους Ρώσους τουρίστες. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013 επισκέφτηκαν την Τουρκία πάνω από 4.200.000 Ρώσοι.

Στο μόνο σημείο που ο Ρώσος πρέσβης φάνηκε άκαμπτος, ήταν το ζήτημα της Συρίας. Επ’ αυτού είπε πως η ρωσική οπτική είναι η σωστή και πως δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ερήμην της συριακής κυβέρνησης.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ