Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία σε ΗΠΑ: Δώστε μας τις βάσεις σας στην Συρία ή καταστρέψτε τις"

08.01.2019 | 10:27
 Η Τουρκία θα ζητήσει από αξιωματούχους των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια συνομιλιών σήμερα Τρίτη, να παραδώσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις στη Συρία στην Τουρκία ή να τις καταστρέψουν, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet, αίτημα που θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις συζητήσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, John Bolton, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ibrahim Kalin την Τρίτη, λίγες μέρες μετά αφού ο Μπόλτον έβαλε ως όρο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία την προστασία των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, της πολιτοφυλακής του YPG.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα έφερνε σπίτι 2.000 αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία, λέγοντας ότι εκπλήρωσαν την αποστολή τους να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Η ξαφνική κίνηση του αυτή προκάλεσε ανησυχία μεταξύ αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον και συμμάχων στο εξωτερικό και ώθησε τον υπουργό Άμυνας Jim Mattis να παραιτηθεί.

Το YPG υπήρξε ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με την στήριξη των ΗΠΑ να έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως επέκταση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

"Να μας τις δώσετε ή να τις καταστρέψετε", αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα Hurriyet, αναφερόμενη στις 22 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Επικαλούμενη "πηγές", η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα δεχόταν οι ΗΠΑ να παραδώσουν τις βάσεις αυτές στο YPG.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Τουρκίας είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τις βάσεις της στη Συρία.

Με τις εντάσεις αναφορικά με τη στρατηγική του Τρμαπ για τη Συρία, δεν ήταν σαφές εάν ο Μπόλτον θα συναντηθεί τελικά με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Επίσης, στην αντιπροσωπεία του Μπόλτον στο ταξίδι του σε Ισραήλ και Τουρκία, συμμετέχει και ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΔ Στρατηγός Joseph Dunford και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, James Jeffrey.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και με τους κατάλληλους εταίρους, λέγοντας ότι μόνο η Τουρκία είχε «τη δύναμη και τη βούληση να εκτελέσει αυτό το καθήκον».

Με άρθρο του στους New York Times, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες "τρομοκρατικές ομάδες" στη Συρία.

Πηγή Reuters

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ