Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Trident Juncture 2018: Η ηχηρή απάντηση του ΝΑΤΟ στη Vostok 2018 της Ρωσίας - ΒΙΝΤΕΟ

10.10.2018 | 07:00
Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα αποτελείται από δύναμη 50.000 στρατιωτών μέσα στο νορβηγικό χειμώνα για να δείξει ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να αποκρούσει κάθε επίθεση, δήλωσαν αξιωματικοί του ΝΑΤΟ την Τρίτη.

Επισήμως, η άσκηση Trident Juncture του Νοέμβρη θα προσομοιώνει μια επίθεση από μια πλασματική χώρα και θα συγκεντρώσει μια τεράστια δύναμη σε έναν από τους γείτονες της Μόσχας λίγους μήνες μετά τα τεράστια πολεμικά παιχνίδια της Ρωσίας στο Βοστόκ.

"Ο βασικός χώρος άσκησης είναι 1.000 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα", δήλωσε ο Νορβηγός στρατηγός Rune Jakobsen, ο οποίος θα διευθύνει την άσκηση. "Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τους Ρώσους να φοβούνται ή να το βλέπουν ως κάτι άλλο εκτός από μια αμυντική άσκηση".

Βέβαια  δύο Ρώσοι και δύο στρατιωτικοί παρατηρητές της Λευκορωσίας έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της άσκησης, που θα είναι η μεγαλύτερη του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και μικρότερη από την άσκηση Vostok-18 που διοργανώθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα τον περασμένο μήνα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν εντείνει τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη και τα κράτη της Βαλτικής αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Οι ασκήσεις όπως το Trident Juncture 18 έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα σε γρήγορους ελιγμούς μεγάλων δυνάμεων σε περίπτωση εισβολής ενάντια σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που ενεργοποιεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, το λεγόμενο "Άρθρο 5" του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο μέρος της άσκησης αυτής της χρονιάς θα προσομοιώνει μια προσπάθεια να σταματήσει μια επίθεση που ξεκίνησε από τη βόρεια Νορβηγία και κατευθύνεται προς Νότο, δήλωσε ο Καναδός Στρατηγός Ζουνώ, ενώ μόλις αναχαιτιστεί ο “εισβολέας”, το δεύτερο στάδιο προβλέπει την επαναφορά της γραμμής μετώπου στην αρχική της θέση, από τις νατοϊκές δυνάμεις.

Ενώ η άσκηση είναι έτοιμη να δείξει την ενότητα και τη δύναμη της συμμαχίας των 29 εθνών, μπορεί επίσης να φέρει τις δυτικές δυνάμεις πρόσωπο με πρόσωπο με μερικές από τις δικές τους ελλείψεις, όπως κακή συντήρηση εξοπλισμού και ελλείψεις στο συντονισμό και τη συνεργασία, κάτι που απασχολεί τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, ωστόσο η Γερμανία δήλωσε πως θα συνεισφέρει με μια ταξιαρχία δύναμης 6.000 στρατιωτών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων και των οχημάτων της είναι ήδη στη Νορβηγία.

Οι υπόλοιπες δυνάμεις αναμένεται να συγκεντρωθούν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, από όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, από όπου θα φτάνουν δια θαλάσσης και αεροπορικώς.

Ο Βρετανικός Στρατός θα προσγειωθεί στην Ολλανδία και θα κατευθυνθεί στη Νορβηγία οδικώς μέσω της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας για να ελέγξει την ικανότητα της συμμαχίας να συντονίζει τις μεταφορές σε πολιτικούς δρόμους.

Δείτε εκπληκτικό βίντεο από την προετοιμασία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την τρομερή άσκησ Trident Juncture 2018 :Πηγή: France 24
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ