Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία έχει "πλάτες"! Δεν αποσύρεται από το Ιράκ και... απειλεί με μέτρα τη Ρωσία

08.12.2015 | 14:03
Η Τουρκία έχει σταματήσει την ανάπτυξη στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ για τώρα, αλλά δεν θα αποσύρει εκείνους που βρίσκονται ήδη εκεί, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την απαίτηση της Βαγδάτης να αποσυρθούν οι στρατιώτες που στάλθηκαν κοντά στην υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους Μοσούλη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιρακινό ομόλογό του χθες βράδυ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτζ.
Η Τουρκία υποστηρίζει πως η πιο πρόσφατη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ εντάσσεται σε μια αποστολή για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων. Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως ποτέ δεν προσκάλεσε τη δύναμη αυτή και θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, εάν δεν αποσυρθεί.

Επίσης, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως θέλει να επισκεφθεί τη Βαγδάτη το ταχύτερο δυνατό για να προσπαθήσει να μετριάσει την αντιπαράθεση για την ανάπτυξη των τούρκων στρατιωτών.
Τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Ιράκ για προστασία από ενδεχόμενη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους και πως εκείνοι που ερμηνεύουν διαφορετικά την παρουσία τους "προκαλούν σκόπιμα", είπε ο Νταβούτογλου σε ομιλία στο κόμμα του στο Κοινοβούλιο.

Είπε ακόμη πως η Άγκυρα έχει συζητήσει ενδεχόμενα μέτρα εναντίον της Ρωσίας σε μια συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου χθες και θα επιβάλει κυρώσεις αν χρειαστεί, αν και η Άγκυρα παραμένει ανοικτή σε συνομιλίες με τη Μόσχα.
Η Ρωσία επέβαλε στην Τουρκία κυρώσεις μετά την κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας τον περασμένο μήνα.

Ο Νταβούτογλου επέκρινε επίσης έντονα τις πρόσφατες "προσβολές και επιθέσεις" που κατευθύνονται εναντίον της Τουρκίας από το εσωτερικό του Ιράν, προειδοποιώντας πως η τουρκο-ιρανική φιλία θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό αν αυτή η στάση συνεχιστεί. Δεν διευκρίνισε σε ποια σχόλια αναφερόταν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ