Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

UAVs και Αεράμυνα στο Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Τι συμφώνησαν Καμμένος - Φωκαΐδης

24.11.2017 | 14:13
Οι Υπουργοί Άμυνας Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης στο πλαίσιο του Διακυβερνητικού Συμβούλιου Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου υπέγραψαν επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Αεράμυνας και λήφθηκε απόφαση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών κοινή πεποίθηση είναι ότι η συνεργασία βρίσκεται σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο. Το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων που έχει υπογραφεί και καθορίζει το πλαίσιο του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κοινών απειλών σε διμερές επίπεδο αλλά και η ολοένα στενότερη συνεργασία σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο, αθόρυβα και συστηματικά, έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική σύζευξη Ελλάδας Κύπρου.
Η αμυντική αυτή σύζευξη αποκτά σήμερα νέα στρατηγική διάσταση μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνει η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).Κύπρος και Ελλάδα θα παραμείνουν στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και θα αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες προκειμένου μέσα από τη συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και προγράμματα που αφορούν κοινούς εξοπλισμούς, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να προωθήσουν τα κοινά εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Κύπρος θα εντείνουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση των στρατηγικών συνεργασιών που αναπτύσσουν με φίλες γειτονικές χώρες, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο. Μέσα από κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση αλλά και κοινά προγράμματα συνεργασίας για αντιμετώπιση κοινών απειλών θα διαμορφωθεί το πλαίσιο για την προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση θα αποδωθεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας στο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και της κυβερνοάμυνας.


Σήμερα, υπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και το συντονισμό της προόδου στο τομέα της Κυβερνοάμυνας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφηκε επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Αεράμυνας και λήφθηκε απόφαση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Η συνεργασία στον αεροναυτικό τομέα αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα και μέσα στο πλαίσιο της PESCO.

Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας σ’ ότι αφορά στην αμυντική βιομηχανία, με επιδίωξη συμμετοχής και τρίτων χωρων, και υπό το φως των προοπτικών χρηματοδότησης που δημιουργούνται μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, μια στην Κύπρο και μια στην Ελλάδα και σε αυτό συμμετέχουν οι Υπουργοί, οι Αρχηγοί, οι Γενικοί Διευθυντές και επιτελείς της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Η πρώτη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον περασμένο Απρίλιο. Της Συνόδου του Διακυβερνητικού Συμβουλίου προηγήθηκε χθες συνεδρία της Μικτής Επιτελικής Ομάδας που εξέτασε σε βάθος και προετοίμασε όλα τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου. Κατά τη Σύνοδο έγινε ανασκόπηση του έργου που έχει επιτελεσθεί το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου στον αμυντικό τομέα.
Η Επόμενη Σύνοδος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Κύπρο.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ