Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ κατά Κίνας για τα τεχνητά νησιά στη νότια Σινική Θάλασσα

30.05.2015 | 14:00
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ κάλεσε σήμερα να υπάρξει “άμεση και διαρκής διακοπή” των εργασιών κατασκευής από την Κίνα τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα και των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή, κρίνοντας ότι η συμπεριφορά του Πεκίνου είναι “σε ασυμφωνία” με τους διεθνείς κανόνες.

“Πρώτα απ' όλα, θέλουμε μια ειρηνική διευθέτηση όλων των διαφορών. Προς αυτόν τον σκοπό, θα έπρεπε να υπάρξει μια άμεση και διαρκής διακοπή των διεκδικήσεων εδαφών από όλα τα μέρη”, είπε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Σιγκαπούρη.

“Επίσης αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των διεκδικούμενων εδαφών”, πρόσθεσε ο Κάρτερ, ενώ διεμήνυσε πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εισέρχονται σε διεθνή ύδατα και στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως ανέφερε.

Ο Κάρτερ τόνισε επιπλέον ότι “με τις ενέργειές της στη Νότια Σινική Θάλασσα, η Κίνα βρίσκεται σε συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες”.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναγνώρισε ότι και άλλα κράτη που διεκδικούν εδάφη στην περιοχή έχουν δημιουργήσει προφυλακές, όπως το Βιετνάμ (48), οι Φιλιππίνες (8), η Μαλαισία (5) και η Ταϊβάν (1). Αλλά “μία χώρα έχει πάει πολύ πιο μακριά και πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη. Και αυτή είναι η Κίνα. Η Κίνα διεκδικεί (...) περισσότερα εδάφη από όλες τις άλλες χώρες μαζί και περισσότερα από ότι σε όλη την ιστορία της περιοχής. Και η Κίνα το έχει κάνει αυτό μέσα στους τελευταίους 18 μήνες”.
Ο Κάρτερ πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον “ανησυχεί βαθιά” για την κλίμακα των εδαφικών διεκδικήσεων από μέρους της Κίνας και την προοπτική περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι αυτό αυξάνει “τον κίνδυνο λαθεμένων υπολογισμών ή μιας σύγκρουσης”.
Ένας Κινέζος στρατιωτικός που συμμετείχε στη σύνοδο χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα σχόλια του Κάρτερ. “Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα”, είπε ο Σιάο Σιαοσουό, της κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης. “Είναι λάθος να επικρίνεται η Κίνα ότι επηρεάζει την ειρήνη και τη σταθερότητα” στην περιοχή με τις δραστηριότητές της, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Κάρτερ σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κίνα έχει τοποθετήσει κινητά πυροβόλα σε ένα νησί της Νότιας Σινικής Θάλασσας, κίνηση που ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι προκαλεί “αναταραχή” και αποτελεί “κλιμάκωση”.
Ο Κάρτερ πραγματοποιεί 11ήμερη περιοδεία στην Ασία, τη δεύτερη αφότου ανέλαβε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ